zo kies jij de perfecte winterjas

Zo kies jij de perfecte winterjas

Waarom is het stylen van je outfit met een goede jas belangrijk?

Een jas is een onmisbaar kledingstuk in jouw garderobe. In de eerste plaats omdat een jas functioneel is, het houdt je warm. Maar ook omdat een jas vaak het eerste is dat de ander van jouw outfit ziet. Je komt met een jas ergens binnen. Welk beeld wil je dan uitstralen? Casual, innovatief of vooral zakelijk?

Kleur, print, pasvorm en materiaal zijn elementen die in hoge mate de uitstraling van een jas bepalen. Een belangrijke stelregel hierbij is: hoe feller en meer uitgesproken de kleur, hoe informeler en meer expressief de uitstraling.

Uiteraard moet een jas ook comfortabel zijn en passen bij jouw lichaamsbouw.  Over het algemeen geldt dat lange jassen (ver over de knie) beter staan bij de langere vrouw dan als je klein bent (< 1,65 cm). Heb je een voller figuur, kies dan een jas met een enkele rij knopen. Double breasted jassen maken vanwege de horizontale lijn breder en kleiner.

Welke jassen kennen we?

1 De mantel

De mantel is een lange jas die zich kenmerkt door de elegante pasvorm. Het is een stijlvolle jas die passend is voor iedere gelegenheid. Door de lange lengte van een mantel kun je deze jas dragen op zowel een broek als een jurk. Wintermantels zijn vaak van wol en daardoor heel behaaglijk en warm. Een mantel in een donkere kleur, zoals donkerblauw of zwart,  is voor een professionele uitstraling altijd prima. Wil je liever geen donkere kleur dragen? Kies dan voor de camel variant. De mantel in deze kleur is al jaren een ware klassieker.

2            De trenchcoat

De trenchcoat is feitelijk een regenjas. De klassieke modellen variëren in lengte van kuithoogte tot net boven de knie. Verder heeft een trenchcoat traditioneel een dubbele rij van in totaal tien knopen, wijde revers en een riem rond het middel en de uiteinden van de mouwen. Vaak bevinden zich op de schouders ook flappen die met knopen te sluiten zijn. De klassieke kleur voor een trenchcoat is kaki (bron: Wikipedia). Kies in de winter voor een trenchcoat die gevoerd is. Zonder voering is de trenchcoat meer geschikt voor de zomer of als tussenjas, als het buiten nog niet zo koud is. Wil je een stoere look? Kijk dan naar een model dat gemaakt is van leer.  

3         De dekbedjas of puffer jacket

De mantel en de trenchcoat zijn klassieke winterjassen die een zakelijke uitstraling geven. Werk jij in een meer informele omgeving en ga je naar het werk meer casual gekleed, dan heb je meer speelruimte. Zoek je een jas die lichtgewicht is en ook nog eens warm? Dan is een jas met een vulling van dons, zoals de dekbedjas of pufferjacket, een goede keuze. Door de donzen vulling is de jas super warm. Al enige jaren is dit type jas een zeer trendy model, zowel voor de man als de vrouw.

4          Faux fur jas

Een faux fur jas (of teddy coat) zijn lekkere warme en zachte jassen en voelen goed aan op de huid, passen in vrijwel iedere look en zijn er in vele variaties en kleuren. Voor degenen die allergisch zijn voor wol, is dit vaak een goed alternatief. Een teddy coat is vaak ook meer uitgesproken. Voel jij je hier prettig bij en past dit bij jouw stijl? Dan is een faux fur jas een perfecte keuze.

5          Cape of poncho

Reis je veel met de auto en kom je weinig buiten? Dan kan een cape of poncho ook uiterst zakelijk en stijlvol ogen. Denk maar aan Maxima die voor haar werkbezoeken ook vaak een poncho draagt. Een cape of poncho kan dus zeker ook een goed alternatief zijn.

Deel de aanschafprijs door het aantal draagmomenten

Overweeg je een nieuwe jas aan te schaffen? Wacht dan niet te lang. In de herfst heb je namelijk nog veel keus. Als je wacht tot het echt winter is, is er minder keuze, in ieder geval in de winkels. Tip: bezuinig niet op kwaliteit. Een jas van goede kwaliteit kost vaak wat meer, maar bedenk dat je een jas voor meerdere jaren koopt. En bovendien heel vaak draagt. Als je de prijs van een jas deelt door het aantal keren dat je een jas draagt, krijg je de werkelijke kosten per draagmoment. Deze kosten kunnen wel eens veel lager zijn dan de blouse die je vorig jaar hebt gekocht en nog maar twee keer hebt gedragen. Een winterjas blijft een diepte-investering, maar wel één die de moeite en ook de prijs meer dan waard is.