hoe draag je een print naar kantoor?

Hoe draag je een print naar kantoor?

Kledingstukken met een print (of dessin) kunnen je outfits en kledingcombinaties nét dat extra stukje flair, klasse en allure geven dat jij zoekt en nodig hebt. Vergeet daarbij ook niet dat prints een welkome aanvulling (kunnen) zijn voor je garderobe. Met een print kun je weer veel andere kledingcombinaties maken. Tenslotte, in het modebeeld van nu lijken kledingstukken met prints de boventoon te voeren. Het is om deze redenen goed iets meer te weten over de print en de uitstraling die dit geeft.

Welke verschillende prints kennen we en wat straal je uit met een print? En waar moet je rekening mee houden als je een print kiest? In dit blog beantwoord ik deze vragen.

De streep

Kleding met een streep is niet meer weg te denken uit de (zakelijke) garderobe. Dit patroon is door de rechte, strakke lijnen uitermate geschikt voor de zakelijke werkomgeving. De rechte lijnen van dit patroon geven een zakelijke, professionele en ordelijke boodschap. Niet voor niets is het (krijt)streepjesoverhemd een true essential voor zowel de vrouwen- als de herengarderobe. De afstand tussen de strepen is hierbij wel bepalend. Een brede streep heeft een meer casual en informeel karakter dan een streepje dat dicht bij elkaar is gedrukt. Men zegt dat mensen die analytisch van aard zijn vaak houden van een streepjespatroon.

De ruit

De ruit is een grafische print en in dit seizoen heel trendy. De ruit is een krachtig, classy patroon dat vaak gekozen wordt door mensen met een praktische en nuchtere persoonlijkheid. Kleding met een ruitpatroon kenmerkt zich door de rechte, strakke lijnen. Hierdoor heeft de ruit een zakelijke uitstraling en is – in de juiste stof en materiaal –  uitermate geschikt voor de werkvloer. Vaak zien we de ruit toegepast in een pak. Niet alleen voor de man, maar tegenwoordig zeker ook voor de vrouw. Met een broek én jasje in een ruit geef je een krachtig statement af en ben je dit seizoen helemaal on-trend.

De stip of polkadot

Wil jij jouw vrouwelijke kant meer laten zien, wil jij meer benaderbaar en meer toegankelijk overkomen? Kies dan eens voor de stip. Met dit ronde patroon benadruk je de vrouwelijke, meer zachte kant. Op dit moment zie je veel blouses met een stippen- of polkadotpatroon. Net als bij de streep is hier de dikte of grootte van de stip een belangrijke factor in hoeverre dit patroon een zakelijke of meer informele uitstraling geeft. Over het algemeen geldt dat hoe fijner de stip is, hoe zakelijker het effect. Hoe groter de stip en hoe meer uit elkaar geplaatst, hoe informeler en meer casual. Houd je van een vrouwelijke, romantische kledingstijl? Dan zie je de stip vaak terug in jouw garderobe.

De bloemenprint

De bloemenprint heeft een romantische, vrouwelijke en zachte uitstraling. Vaak is deze print ook heel kleurrijk.  Om deze reden is dit patroon vaak favoriet bij mensen met een vrolijke, optimistische natuur of die deze eigenschappen juist willen laten zien. De vrolijke kleuren gecombineerd met de zachte uitstraling van dit motief maken ook dat je toegankelijk en benaderbaar overkomt.

Deze eigenschappen (de vele kleuren en de romantische uitstraling van dit patroon) zorgen er tegelijkertijd ook voor dat dit patroon vaak minder geschikt is in de zakelijke werkomgeving. Als je een meer formele rol of functie hebt of een leidinggevende functie uitoefent, is een bloemenprint vaak minder passend. Je komt in een bloemenprint minder krachtig, overtuigend en professioneel over dan als je een effen of een ruit-of streeppatroon kiest. Een outfit met de bloem in de hoofdrol past beter in een meer informele werkomgeving of voor minder formele zakelijke momenten.

De dierenprint

De dierenprint is niet meer weg te denken uit het modebeeld van nu. Je hebt de dierenprint in vele soorten: de luipaardprint, de zebraprint, de slangenprint of de tijgerprint. Een dierenprint is een meer informeel dessin en heeft een opvallend, uitgesproken imago. Mensen met een meer extravert karakter, die in hun kleding meer willen en durven opvallen, kiezen vaker voor dit type print dan mensen met een meer ingetogen en introvert karakter.

Het nadeel van deze print is dat deze snel ordinair, te sexy en goedkoop kan ogen. ‘Met mate’ is hier het toverwoord als je een professionele indruk wilt maken.

Stem kleding en de print af op de werksituatie en wat past bij jou

Bij het kiezen van kleding en het type print is het belangrijk om te kijken wat werkt voor jou. De juiste kleding versterkt jouw boodschap en daarmee jouw invloed. Stel jezelf de volgende vragen bij het uitzoeken van een kledingset. Wat staat er op de agenda, wat past bij de werksituatie, bij jouw boodschap, silhouet en jouw persoonlijkheid.

Wil je advies of meer informatie? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!