kleding als jouw carrieretool

Zie kleding als jouw carrieretool

Ben je bewust van het feit dat jouw uiterlijk en in welke verpakking jij jezelf presenteert meetelt op de werkvloer? En misschien wel meer dan je in eerste instantie zou denken?

Wat je draagt en hoe jij jezelf laat zien, heeft invloed op hoe de ander jou ziet. Nagenoeg iedereen kleedt zich zorgvuldig voor een sollicitatiegesprek. Niet voor niets geldt hierbij het gezegde: je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Maar ook als je de baan hebt, loont het om jezelf professioneel en representatief te kleden.

Ben jij niet gevraagd voor dat ene belangrijke project? Misschien was jij onvoldoende zichtbaar in jouw presentatie (verbaal en non-verbaal) en om die reden niet direct in beeld bij de beslismakers. Goed zijn in je vak en weten wat je wilt bereiken staat uiteraard voorop. Maar jezelf krachtig en aantrekkelijk in beeld brengen is eveneens belangrijk om jouw carrière een boost te geven. Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden.

Imagobewust

In veel branches zoals bijvoorbeeld de politiek of de muziekindustrie is er een groot imagobewustzijn. Men realiseert zich dat een positief imago relevant is voor het succes van de politicus of muzikant en aan dit imago wordt zorgvuldig en hard gewerkt. Het dragen en kiezen van de juiste kleding is hierbij van groot belang. In deze branches weet men als geen ander dat een goed en sterk imago een bepalende factor is voor het behalen van succes.

Werken aan imago

Wil jij stappen zetten in jouw carrière dan is het relevant dat je je bewust bent van jouw imago. Met andere woorden: op hoe je overkomt op een ander. Imago is het beeld dat een ander van je heeft. Dit beeld wordt gevormd door wat de ander van je ziet, ervaart en hoort. Het is de combinatie van binnenkant, buitenkant en overkant. Wie ben je, wat laat je daarvan zien in jouw uiterlijke presentatie en welk gedrag vertoon je. Een positief en aantrekkelijk imago helpt je om verder te komen. Je bent eerder en sneller in beeld. Bovendien, jouw ‘buitenkant’ heeft invloed op jouw ‘binnenkant’. Als je er goed verzorgd uitziet, versterkt dit ook je zelfvertrouwen. Je voelt je zelfverzekerd en dat straal je uit. Jouw omgeving ziet dit ook.

Hoe kun je werken aan jouw imago dat past bij wie jij bent? De eerste stap: weten wat jou uniek maakt. Wat zijn jouw kwaliteiten en hoe laat je dit zien, in woord, gedrag en visuele presentatie. Hoe meer jouw ‘buitenkant’ is afgestemd op jou als persoon en op jouw verhaal, hoe beter jij in beeld komt en blijft. Als je zelf twijfelt over je uiterlijke presentatie of niet goed weet wat je moet dragen in bepaalde werksituaties, vraag dan advies.

Spreek je ambitie uit met de kleding die je draagt

Een onverzorgd uiterlijk kan het beeld geven dat je minder competent bent. Ook leidt slecht zittende kleding af van de boodschap. In die situaties herinneren mensen zich vaak niet meer het verhaal, maar alleen die slecht zittende jurk of broek. ‘Dress shabbily and they remember the dress, dress impeccably and they remember the woman’ (Coco Chanel).

Zorg er dus voor dat naast de inhoud, ook jouw uiterlijk ‘op orde’ is. Kies dus niet zomaar iets uit jouw kast, maar zorg dat de kleding die je draagt goed zit en jouw boodschap onderstreept. Besteed ook aandacht aan je kapsel en make-up. Wees je eigen visitekaartje en laat je ambitie zien in jouw uiterlijke presentatie.