Welke kleding past bij mijn figuur? Lees hier drie algemene stijltips

Regelmatig krijg ik deze vraag van vrouwelijke klanten. Klanten die in een nieuwe levensfase zijn gekomen met gevolgen voor het figuur. Door een zwangerschap, het bereiken van een bepaalde leeftijd of door gewichtstoe- of afname. Waar het kopen van kleding in het verleden vaak zonder problemen verliep, merken deze klanten dat zij een nieuw evenwicht zoeken, ook in kledingstijl. 

Kleding kopen en uitzoeken wordt makkelijker én leuker als je een aantal algemene stijlregels kent. Je zult merken dat deze regels je helpen om nieuwe geschikte kleding aan te schaffen. In dit blog geef ik je drie algemene styletips.

1     Pas het lijnenspel toe

Verticale lijnen maken het figuur optisch langer en slanker. Horizontale lijnen maken je figuur optisch kleiner en voller. 

De streepjes trui is natuurlijk hét voorbeeld van een horizontale lijn. Maar denk hierbij ook aan lijnen in stiksels of het lijnenspel dat door kleurgebruik ontstaat. Als je bijvoorbeeld een lichte top combineert met een donkere rok, lichte kousen en donkere schoenen, ontstaat er bij elke kleurovergang een horizontale lijn. Je kunt ook denken aan een andere kleur schoenen dan broek of rok. Andere voorbeelden van horizontale lijnen zijn: epauletten, double breasted jasjes, schoenen met enkelbandjes, een ceintuur in een contrasterende kleur, korte halskettingen en sjaaltjes.

Verticale lijnen zijn: lengtestrepen, lengtebies op een broek, slank gesneden broekspijpen, slank gesneden colberts, verticale stiksels, lange halskettingen en lange sjaals, lang haar, langwerpige oorbellen en kleding in één kleurcombinatie (blauwe blouse, blauwe rok en blauwe schoenen). Draag je juist één kleur of kleuren die in elkaar overlopen (ton sur ton), dan lijk je langer. Je creëert het zelfde effect bij nudekleurige schoenen.

2  Maak gebruik van kleur en kleurcombinaties

Donkere kleuren hebben een camouflerend effect. Het omgekeerde geldt ook. Kleding in lichte kleuren maakt je optisch voller en accentueert het lichaamsdeel waarop  je het draagt. Zo lijken je benen zwaarder in een lichte broek of rok. Kies je een donkere top? Dan heeft dit een versmallend effect.

Colourblocking (verschillende kleurvlakken, bijvoorbeeld een donkere blouse met een lichte broek) is een goed idee als je lang bent. Het kleurverschil zorgt voor een horizontale lijn en maakt dat je optisch kleiner lijkt. Als je klein of gevulder bent, is colourblocking, tops gecombineerd met een contrasterende kleur rok of broek, vaak af te raden. Je lijkt er doorgaans kleiner en voller in.

3     Ken het effect van prints

Prints zijn hot op dit moment. Een goed idee? Kijk goed naar je figuur. Net als lichte kleuren zorgen prints ervoor dat het de aandacht vestigt op het lichaamsdeel waarop je dit draagt. Heb je bijvoorbeeld volle bovenbenen en een slanker bovenlichaam, draag de print dan op je bovenlichaam. Dit zorgt voor balans in je silhouette. Een printbroek gecombineerd met een effen top is daarentegen een uitstekend idee als je slanke benen hebt en een voller bovenlichaam.

Wil jij een persoonlijk stijladvies? Of hulp bij het kopen van nieuwe kleding? Ik adviseer je graag en ga met veel plezier met je mee als jouw personal shopper.