5 tips voor meer impact met jouw kleding

In het weekend van 17 november 2018 las ik een leuk artikel in de Volkskrant. In dit artikel kwamen verschillende cabaretiers aan het woord over hun podium-outfit. Elke artiest gaf aan bewust na te denken over de kleding die hij of zij aantrekt op het podium.

Podium-outfit

Een podiumoutfit moet aan veel eisen voldoen. Het moet theatraal zijn, passen bij de persoon én het decor, geen zweetplekken achterlaten en niet onbelangrijk, de artiest moet zich er goed in kunnen bewegen.

Stil staan bij de kleding die je uitzoekt en niet zomaar wat aantrekken, was niet voor elke artiest even vanzelfsprekend. In het geval van het cabaretduo Merijn Scholten en Thomas Gast was het Theo Maassen die dit duo er op wees dat hun kleding onvoldoende uitstraling had. Het moest anders. Maassen gaf hen als tip een pak te kopen. Sinds zij een pak dragen voelt dit duo dat er een transformatie ontstaat. Een transformatie die hen in de juiste modus brengt voor een optreden. Hoe mooi is dat?

Opvallend goed gekleed gaan maakt verschil

Direct las ik in dit artikel de link met mijn werk. In mijn werk als imagostylist maak ik mensen bewust van de kracht van kleding en kleur. Kleding en kleur zijn krachtige elementen die jouw performance kunnen versterken en onderstrepen. Zoals het podiumpak de cabaretier helpt, zo kan de juiste outfit jouw helpen in je werk. Als je goed en passend gekleed gaat val je sneller op en ben je positief zichtbaar. Goed gekleed gaan geeft je zelfvertrouwen en energie.

Jezelf opvallend goed kleden maakt een verschil! Je uiterlijke presentatie is het eerste dat een ander van jou ziet. Zorg er dus voor dat de verpakking klopt!

Wil jij dit ook, maar vind jij het moeilijk om de juiste kledingstukken te vinden? Wil jij ook in jouw kleding het ambitieniveau uitstralen dat bij jou en jouw functie past? Lees dan snel verder. In dit blog deel ik vijf tips met je. 

Tip 1   Speel met kleurcontrast in je bovenkleding

Hoe groter het contrast dat je draagt in je bovenkleding (bijvoorbeeld een donkerblauw pak met een witte blouse of wit overhemd), hoe meer autoriteit je uitstraalt. Hoe lager het kleurcontrast, hoe toegankelijker en meer benaderbaar je overkomt.

Tip 2   Kies de juiste snit 

Los vallende kleding met weinig taillering ( bijvoorbeeld een lang vest) heeft een meer casual uitstraling dan een getailleerd jasje met (kleine) schoudervullingen.

Tip 3   Maak gebruik van de betekenis van kleur

De kleur blauw staat symbool voor vertrouwen, duidelijke communicatie en betrouwbaarheid. Bedenk hierbij dat je in de donkere variant van een kleur krachtiger overkomt dan in de lichte variant. Voor een sollicitatiegesprek is donkerblauw in veel gevallen een goede keus.

Rood associëren we met daadkracht, passie en energie. In de kleur rood heb je direct de aandacht. Handig als je een presentatie of lezing geeft of als je een leiderschapsrol vervult.

Tip 4   Schenk aandacht aan de stof

Gladde, effen stoffen zoals wol en gabardine hebben een meer formele en zakelijke uitstraling dan stoffen met veel textuur (denk aan harige stoffen en dikke breisels).

Tip 5   Effen of een print?

In het algemeen kun je zeggen dat effen stoffen een meer zakelijke uitstraling geven dan een (bloemen)print of groot dessin. Wil je een meer zakelijke en volwassen look, kies dan vaker voor effen kledingstukken of een print met een grafisch patroon of een streep. Voor de heren: de meest formele kleur voor een pak is grijs en op de tweede plaats komt blauw. Een pak met ruit is het minst formeel en valt in de categorie ‘casual’ pak. Als je niet weet wat de ander draagt, pak dan een effen pak in de kleur blauw of grijs uit je kast. Het effect van effen stoffen geldt ook voor het overhemd. In een effen overhemd of streepjesoverhemd kom je formeler over dan in een overhemd met ruitdessin.

Kledingadvies nodig?

Betrek deze tips bij je kledingkeuze, zodat jij jouw podium ten volle pakt! Wil je meer advies? Dat kan natuurlijk. Het is heel normaal om voor je werk professioneel kledingadvies te vragen. Waarom zou dit voor jou anders zijn? Ook jij hebt een doel en wil een boodschap vertellen. Ik kan je helpen om dit verhaal te brengen in een stijlvolle verpakking, die recht doet aan jou èn jouw verhaal!

Neem gerust contact met mij op als je meer kledingadvies nodig hebt. Ik adviseer je graag!