kledingtips voor de eerste werkdag

Wat trek je aan op je eerste werkdag?

Maandag is het 3 februari en misschien wel de eerste werkdag van je nieuwe baan. Wat trek je aan op deze eerste werkdag? Dat kan best lastig zijn. Je wilt namelijk een goede indruk maken in kleding die past bij het bedrijf en bij je functie.
Wat een gepaste kledingkeuze is, is uiteraard afhankelijk van de branche en functie. In de ene branche gelden striktere kledingregels dan in de andere. Je begrijpt dus dat er geen pasklaar antwoord is op deze vraag. Wel zijn er een aantal universele richtlijnen die je kunnen helpen om geschikte kledingkeuzes te maken. In dit blog geef ik je vijf kledingtips.

De aanleiding voor dit blog was een verzoek van het Careercentre van de Vrije Universiteit. Eind vorig jaar werd ik door dit centre benaderd om een artikel te schrijven met kledingtips voor de eerste werkdag. Het artikel is deze maand gepubliceerd in de Careerguide ‘Zoom’. Voor een inkijkje in de gids en het resultaat, zie pagina 30 en 31. Klik hier.

TIP 1. Liever overdressed dan underdressed

Mijn belangrijkste advies: ga liever te formeel (netjes) gekleed dan te casual of te hip. Vaak is de kleding die je hebt gedragen tijdens je sollicitatiegesprek ook een goede keuze voor op je eerste werkdag. Met verzorgde, nette kleding en schoenen laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan je uiterlijke presentatie. Dit wordt altijd gewaardeerd.

TIP 2. Ken het onderscheid tussen zakelijke en minder zakelijke kleding

Als je het verschil kent tussen meer zakelijke en minder zakelijke kleding, helpt dit je om betere kledingkeuzes te maken. Zakelijke formele kledingstukken voor de man zijn: een pak (al dan niet met stropdas), overhemd en nette herenschoen. Minder zakelijk: T-shirt, polo, trui, vest, chino, hoodie en spijkerbroek. Zakelijke kledingstukken voor de vrouw: een rok, jurk, vrouwenpak, een nette broek met rechte pijp, een blouse, een jasje en donkere pump. Minder zakelijk: T-shirt, trui, sweater, vest en spijkerbroek.

TIP 3. Niet te strak, te kort, te wijd of te bloot

In een zakelijke werkomgeving hoort kleding niet af te leiden. Zorg dus voor kleding die goed past, niet te strak zit of te veel blote huid laat zien. De hippe gebleekte spijkerbroek met gaten dus liever niet.  

TIP 4. Kleur

De kleuren (donker)blauw of antraciet (donkergrijs) zijn in veel sectoren een uitstekende keuze om te dragen op je eerste werkdag. Zeker als je gaat werken in de meer traditionele en formele branches zoals bij de bedrijven op de Zuid-As, bij een bank of bij andere financiële instellingen. Wees hier voorzichtig met al te felle, uitgesproken kleuren. Deze kunnen als te aanwezig en te overrompelend worden ervaren.

TIP 5. Less is more

Voor het maken van een professionele indruk geldt voor de meeste sectoren en functies de stijlregel: less is more. Deze regel gaat ook op voor accessoires. Kies liever één opvallend sieraad of accessoire dan én grote kleurrijke oorbellen én een grote ketting én een opvallend horloge. Houd het subtiel.

Meer informatie?

Ik hoop dat deze tips je helpen om een goede kledingkeuze te maken. Want, hoe fijn is het als je weet dat je goed en passend gekleed bent. Dat geeft zelfvertrouwen en rust!

Wil je meer persoonlijk advies of weten waar je geschikte zakelijke kleding kunt kopen? Aarzel niet en neem contact met mij op. Of meld je aan voor mijn Masterclass ‘Meer impact met Kleding en Kleur‘ op vrijdag 28 februari. In deze Masterclass, bestemd voor de vrouwelijke professional, krijg je de tools aangereikt om een stijlvolle en krachtige professionele look neer te zetten.