Mode-tentoonstellingen 2020

Deze modetentoonstellingen wil jij niet missen!

Houd je van mode? Wil je graag geïnspireerd worden? Vind je het bijzonder om modecreaties van dichtbij te zien en meer te lezen en horen van de bedenkers? Dan is het zeker de moeite waard om een mode-expositie te bezoeken. Als imagostylist probeer ik regelmatig naar een tentoonstelling te gaan. En, ik kom tijd te kort. Er zijn er zoveel! Het leuke is, ook verspreid door het land.

In dit blog noem ik tien tentoonstellingen die nu te zien zijn in diverse musea in het land. Dus, heb je nog geen plannen gemaakt voor het weekend? Dan doe je in dit blog vast voldoende ideeën op.

1 Thiery Mugler, Couturissime, Kunsthal Rotterdam

‘Elegantie is lef, het is durf’, aldus couturier Muglier. Zijn creaties zijn super vrouwelijk en vanwege de materialen ook zeker gedurfd. De tentoonstelling geeft een goed overzicht van zijn ontwerpen en laat zien door wie hij zich heeft laten inspireren. Aan het eind van de tentoonstelling zie je op diverse TV-schermen zijn voormalige catwalkshows voorbijkomen. Erg leuk om te zien, zeker nu één van mijn popidolen uit de jaren ’80 zijn kleding showde: Diana Ross!

2 Yves Saint Laurent, en Catherine Deneuve, Museum No Hero, Delden

Deze tentoonstelling staat ook zeker op mijn lijstje. Wegens groot succes nog verlengd tot 1 mei 2020.

3 Slow Fashion, Dordrechts Museum

Een tentoonstelling die met een selectie van 50 topstukken de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode laat zien van de 183 tot en met de 20e eeuw. Slow Fashion, het tegenovergestelde van de huidige tijd, waarin Fast Fashion de norm is.

4 Let’s Dance!, Kunstmuseum Den Haag

Van Tutu tot Pattas, in deze tentoonstelling gaat het om dansmode.

5 The Art of Lace, Textielmuseum Tilburg

Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen, diverse verfijnde creaties me kant.

6 Modest Fashion, Stedelijk museum, Schiedam

Als eerste museum in Nederland kun je hier kennismaken met modest fashion. Modest Fashion (bedekte mode) is tegenwoordig een miljardenindustrie en niet meer weg te denken uit deze wereld.

7 Outside Fashion, Huis Marseille in Amsterdam

Modefotografie van de studie naar exotische oorden (1900-1959). Bijzondere modeportretten.

8 Adorned The Fashionable Show, Foam, Amsterdam

In deze tentoonstelling staan intrigerende en uitdagende modegerelateerde fotografieprojecten centraal gemaakt door een nieuwe generatie beeldend kunstenaars.

9 Fashion Statements, Amsterdam

Deze tentoonstelling heb ik vorige zomer bezocht. Een aanrader! Aan de hand van zes statements wordt het verhaal van mode verteld. Welke boodschap willen mensen uitdragen met mode en kleding? Met aan het einde een aantal portretten van bijzondere Nederlanders met een eigen, uitgesproken en onderscheidende kledingstijl.

10 Tentoonstelling Dior, Den Haag (vanaf eind september tot maart 2021)

Een mode-ontwerper die verantwoordelijk is voor veel nieuwe modesilhouetten. Deze expositie staat ook zeker op mijn lijstje.