Wat draag je naar kantoor bij tropische temperaturen?

Het wordt deze week tropisch warm. Dat roept ook direct de vraag op: welke kleding trek je aan naar kantoor? Ga je in korte broek, draag je dat luchtige zomerjurkje of vind je dat ongepast of te casual?

Onthoud dat een kantoor een kantoor is en blijft, ook al is het buiten zomers weer. Veel bedrijven kennen geen kledingprotocol. Toch gelden er vaak wel bepaalde ongeschreven regels wat gepast is of niet. Shorts, korte broeken, diepe decolletés, naveltruitjes of slippers zijn in de meeste werkomgevingen een no-go. Deze kledingstukken horen niet bij een professionele uitstraling en kunnen een verkeerde indruk wekken.

Wat zijn wel geschikte kledingstukken en kan wel?

Tip 1     Draag luchtige stoffen

Draag luchtige, zomerse stoffen, zoals linnen, viscose of katoen. Deze stoffen zijn ventilerend, voelen prettig aan en nemen vocht goed op. Vermijd polyester, nylon en andere synthetische materialen. In deze stoffen ga je extra zweten. Let ook op kleurkeuze. Kies liever lichtere kleuren dan te donkere kleuren. Lichte kleuren trekken namelijk minder warmte aan dan donkere kleuren.

Voor de man en vrouw: een linnen pak kan een goed alternatief zijn in de zomer. Een linnen pak is trendy en vind je vaak ook in een lichtere kleur. Zo’n lichte kleur geeft direct een zomerse look en feel. Een jasje geeft ook direct die zakelijke touch aan een outfit. Weet wel dat linnen snel kreukt. Voor meer formele gelegenheden kan een linnen pak dus minder geschikt zijn.

Tip 2     Kies een wijder model blouse, overhemd of top

Te strakke kleding staat niet alleen goedkoop en onverzorgd, maar zorgt er ook voor dat je sneller en extra gaat zweten. In een professionele werkomgeving is dit niet wat je wilt. Kleding die wat ruimer zit en niet knelt is in de zomer een beter idee. Een mooie kledingcombinatie voor de vrouw is bijvoorbeeld een skinny of slank gesneden broek met een ruimvallende top of blouse. Of probeer eens een plissérok. Een plissérok draagt supercomfortabel, is stijlvol en geeft door de zwierigheid een zomers gevoel. De man kan in een meer informele werksetting ook kiezen voor een effen polo-shirt met kraag in plaats van een overhemd, gecombineerd met een chinobroek. Een chino is net iets gekleder dan een spijkerbroek en zit comfortabel.

Tip 3     Kies een dichte schoen

Als je professioneel gekleed wilt gaan, geldt een belangrijke (stijl)regel. Niet te kort, niet te strak en niet te bloot. Deze stijlregel gaat ook op voor de voeten. In een representatieve functie geven panty’s en bij voorkeur dichte schoenen (pump of loafer) de verzorgde look die in deze functies nodig is. Voor de vrouw: er zijn speciale zomerpanty’s te koop (8 denier).

Op veel werkplekken zijn een slingback (pump met open hiel) of een peep-toe (pump met open teen) vaak ook geschikt. Let erop dat je als je open schoenen draagt dat je voeten, nagels en hielen goed verzorgd zijn. Slippers of sandalen zijn in de meeste werkomgevingen niet geschikt.

Wat is het imago van jouw bedrijf en wat wil je uitstralen?

Houd in gedachten wat het imago is van het bedrijf, wat de klant of gesprekspartner van jou verwacht en wat jij wilt uitstralen. Hoe meer blote huid je laat zien, hoe minder professioneel en zakelijk je overkomt. Om die reden geldt dat een korte broek, een tanktop of een korte zomerse jurk met spaghettibandjes voor nagenoeg de meeste kantoorplekken onvoldoende zakelijk is. Uiteraard zijn er uitzonderingen, waar minder strikte dresscodes gelden. Maar zeker als je direct klantencontact hebt of een formele functie bekleedt is meer bedekte kleding gewenst. Kleding die doorschijnt, te kort is of te veel blote huid laat zien is dan geen goed idee.

Keyword: Balans in je outfit

Zorg ervoor dat er balans is in jouw outfit. Dus combineer een mouwloze zomerjurk liever met pumps dan met een open schoen. Dat geeft een té casual look. Een chino met poloshirt met nette herenschoen in plaats van slippers. Zo ontstaat er een verzorgd en toch zomers geheel!