professioneel gekleed thuiswerken

Professioneel gekleed thuiswerken

Zakelijk gekleed thuiswerken doe je zo!

Sinds de Coronacrisis werken veel mensen uitsluitend of vooral vanuit huis. Dit thuiswerken heeft veel voordelen. Je hoeft minder vroeg op te staan, je kunt tussen het thuiswerken even een was draaien of een boodschap doen. En misschien geldt voor jou ook als prettige bijkomstigheid: je hoeft niet persé zakelijk gekleed te zijn. Je werkt immers vanuit huis waar niemand ziet dat je die vale spijkerbroek of joggingbroek draagt.

Er zijn echter nog voldoende momenten waarop als je thuiswerkt toch in beeld komt. Denk aan het videobellen met een collega of de vaste teamsessies die veel bedrijven hanteren. Dan is het prettig om er verzorgd en representatief uit te zien.

In dit blog 5 tips hoe je thuis zichtbaar en professioneel in beeld komt.

Tip 1     Draag een top of blouse met lange mouw

Om een zakelijke uitstraling te creëren, gelden een aantal spelregels. Deze spelregels zijn: niet te kort, niet te strak en niet te wijd en niet te bloot. Ook al is het zomer, een hemdje met spaghettibandjes geeft jou niet de professionele look die je nodig hebt. Kies liever voor een blouse met driekwart of lange mouw. Dit staat gekleder. Of draag een mooie zakelijke jurk. Is de jurk mouwloos? Draag er dan een vestje over.

Tip 2     Draag kleurcontrast

Bij het videobellen of de Zoommeeting is meestal je gezicht en je bovenlichaam in beeld. Zorg er dus voor dat dit gedeelte goed zichtbaar is en een zakelijke uitstraling heeft. Voor de zakelijke uitstraling helpt het als je kleurcontrast draagt, bijvoorbeeld een donkerblauw jasje met een witte top. Kleurcontrast is het verschil tussen een donkere en een lichte kleur. Hoe groter dit kleurcontrast, hoe professioneler en zakelijker je overkomt.

Tip 3     Liever effen dan een drukke bloemenprint

Kleding in bloemen- of drukke felgekleurde prints zijn op dit moment trendy en in de mode. Draag deze liever niet als je weet dat je een belangrijke videocall krijgt. In effen kleding heb je een meer formele uitstraling dan wanneer je een bloemenprint draagt. Deze prints ogen sneller té casual.

Tip 4     Besteed aandacht aan je haar en make-up

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat vrouwen die make-up dragen professioneler en bekwamer worden  ingeschat dan vrouwen zonder make-up. Besteed daarom behalve aan je outfit, ook aandacht aan je haar en breng een beetje make-up aan. Dit staat verzorgd en helpt bij het neerzetten van een professionele uitstraling.

Tip 5     Zorg voor een rustige achtergrond

Een uitzicht op een aanrecht dat vol staat met afwas. Of een rommelige kast vol boeken en andere spullen kan zeer storend zijn voor degene met wie jij videobelt. Al dit soort details leiden af. Let er dus op dat –als je aan het beeldbellen bent – werkt in een ruimte met een rustige achtergrond. Dit is prettig voor je gesprekspartner(s) en staat professioneel.

Tot slot: het aantrekken van zakelijke kleding heeft ook een andere functie. Als je thuiswerkt kunnen de grenzen tussen werk- en privé door elkaar gaan lopen. Juist dan kan het helpen als je aan het begin van je werkdag toch die zakelijke jurk aantrekt of dat nette pak. Je werktenue geeft zo structuur aan je dag en helpt je om sneller in je zakelijke rol te komen. En als de werkdag er op zit, wissel je je zakelijke outfit om voor iets casuals. Op die manier sluit je ook letterlijk je werkdag af en begint de vrije avond.