wat draag je naar een netwerkbijeenkomst?

Wat draag je naar een netwerkbijeenkomst?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk niet ingewikkeld. Zie een netwerkbijeenkomst, waar je waarschijnlijk veel mensen voor de eerste keer gaat ontmoeten als een ‘first date’. Maar dan als een ‘first date’ in een zakelijke omgeving. Net als bij een reguliere ‘first date’, wil je bij zo’n gelegenheid een goede eerste indruk maken op de ander. De kleding die je hierbij aan hebt speelt dan een grote rol en zelfs meer dan je in eerste instantie wellicht zou denken.

Versterk jouw visuele uitstraling

Op een congres of netwerkbijeenkomst stappen we af op mensen die we al kennen of van wie we weten dat ze iets voor ons kunnen betekenen. Vaak willen we ook in contact komen met mensen van wie we op grond van hun visuele uitstraling denken dat de ontmoeting interessant kan zijn. In dit blog geef ik je een aantal tips waarmee jij jouw visuele uitstraling een boost kunt geven.

Tip 1     Zet kleur in

Welke mensen vallen op en blijven op je netvlies staan als je aanwezig bent op een netwerkbijeenkomst? Juist, de mensen die kleurrijke kleding dragen. Kleur vangt en trekt de aandacht. Zo kun je ervoor kiezen om in één kleur gekleed te gaan. In een broekpak in een (felle) kleur of een kleurrijke zakelijke jurk maak jij een statement en laat je zien dat je durft te shinen. Niet iedereen voelt zich echter prettig in een (felle) kleur. Begrijpelijk. Veel mensen voelen zich comfortabel in donkere kleuren, zoals zwart en donkerblauw. Uiteraard zijn dit prima kleuren in een zakelijke omgeving, maar voeg dan kleur toe. Kijk hierbij niet alleen naar kleuren die je zelf mooi vindt, maar let er op of de kleur iets voor je doet en dus bij je past.

Tip 2     Liever geen kleurencombinaties zwart-wit of donkerblauw-wit

Een hoog kleurencontrast betekent een zeer donkere kleur gecombineerd met een lichte kleur. Zo’n hoog kleurcontrast zorgt voor een zakelijke, maar tegelijkertijd ook voor een meer afstandelijke en strenge look. Niet direct de uitstraling die je zoekt op een netwerkbijeenkomst, waar je in contact wilt komen met andere mensen. Het dragen van een kleurencombinatie dat een minder groot kleurcontrast geeft is dan een beter idee. Denk bijvoorbeeld aan zwart met lichtgrijs of donkerblauw met lichtblauw of roze of rood. Ook de kleur bruin kan een goede keuze zijn als basis. Dit is wellicht niet de eerste kleur waaraan je denkt, maar bruin is tegenwoordig hip en trendy. Bruin heeft bovendien als voordeel boven zwart dat het een minder hard kleurcontrast geeft. Zo ontstaat een meer toegankelijke uitstraling, dat uiteraard van pas komt als je wilt minglen tussen andere bezoekers op een event.

Tip 3     Draag kledingstukken die gekleed staan én comfortabel zitten

Niets is zo aantrekkelijk als iemand die met flair en zelfvertrouwen zijn of haar kleding draagt. En het omgekeerde geldt ook. Ben jij niet gewend om een jurk te dragen met pumps, dan kan dit je onzeker maken. En kleding is er voor om je meer zelfvertrouwen te geven. Draag dus kleding waarin je je comfortabel én zelfverzekerd voelt. Welke kleding dit is, verschilt per persoon. Ben jij iemand die zich happy voelt in een jurk? Kies dan een nette zakelijke jurk en combineer dit met een mooie laars of pump. Voel jij je comfortabel in een broek? Prima, pak de broek of het broekpak uit de kast. Let hierbij wel op de pasvorm. Een broek of jurk die knelt, te kort of te lang is, leidt af en is vaak een stoorzender. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander.