Do's and dont's als je een rok draagt op kantoor

Rokjesdag: the do’s and dont’s

Het is voorjaar en automatisch komt de term ‘rokjesdag’ dan weer voorbij. Deze term is in de jaren negentig van de vorige eeuw bedacht door columnist Martin Bril. Hij doelde hierbij op die ene dag in het voorjaar dat vrouwen massaal met blote benen en (korte) rok naar buiten gaan. De eerste dag zonder panty’s dus.

De rok is en blijft geliefd en als de temperaturen straks weer oplopen kan de rok zeker weer uit de kast. Het dragen van een rok geeft soms wel een aantal hoofdbrekens. Bijvoorbeeld: wat is nu de juiste roklengte? Zijn panty’s onder een rok een ‘must’? Kan een open schoen nu wel of niet? Welke hak is geschikt?

Wat zijn nu de zakelijke spelregels? In dit blog vertel ik je de do’s and dont’s in het zakelijke verkeer rondom het dragen van een rok.

1            Welke roklengte is gepast in een zakelijke werkomgeving?

We begrijpen allemaal dat een te korte minirok bij veel functies en in veel branches onvoldoende zakelijk is. En niet de zakelijke look creëert die je zoekt. Wat is dan raadzaam?

In de zakelijke wereld geldt als stelregel dat ongeveer 2,5 cm boven je knie de maximaal gepaste roklengte is op het werk, ongeacht wat je leeftijd of figuur is. Een roklengte die korter is, wordt in de meeste branches als onvoldoende professioneel gezien. Houd deze roklengte in gedachten als je kleding uitzoekt bij formele (werk)gelegenheden of als je een presentatie geeft, een workshop verzorgt of veel klantencontact hebt.

2            Zijn panty’s een must?

Wel als je werkt in een formele setting, zowel in de winter als in de zomer. In deze omgeving draag je een (matte) panty onder de rok. Een panty zorgt namelijk voor een meer flatteus en sophisticated beeld. Belangrijk hierbij is dat de panty geen eyecatcher is. In een zakelijke setting hoort de aandacht niet uit te gaan naar je figuur of naar je benen. Een gekleurde panty of panty met print is om die reden vaak uit den boze. Stem de panty ook af op de rest van je kleding. Bij een donkere rok hoort dus een donkere panty. Hoe donkerder je outfit is, hoe donkerder je panty mag zijn.

Heb je veel klantcontact en werk je in een frontoffice functie, dan is een panty ook te adviseren. Dit staat verzorgder en meer representatief.

In de wintermaanden kies je het liefst een panty van 20 denier of minder. ‘s Zomers is een panty van een laag aantal denier (10 of minder) geschikt.

In een meer informele bedrijfscultuur gelden op pantygebied minder strike regels. Hier kun je best een gekleurde panty dragen of een panty met een hoger aantal denier (40 of hoger).

3            De juiste hakhoogte en bij voorkeur een dichte schoen

Wees bij een korte rok voorzichtig met een heel hoge hak. Dit staat snel té uitdagend. Een lagere hak of platte schoenen geeft vaak een meer eleganter beeld. Draag je een langere rok (midi tot lang), dan is een hogere hak wel geschikt. Met een hogere hak lijken je benen langer en kloppen de verhoudingen beter.

Een open schoen staat zomers, maar is binnen een formele werkomgeving (denk aan de corporate sector of zakelijke dienstverlening) ‘not done’. In het zakelijke verkeer geldt als etiquetteregel dat het tonen van huid (en dit geldt ook voor de voet) niet gepast is. Kies hier – ook bij een zomerse outfit – liever voor een gesloten schoen (denk aan een pump of een slingback (een schoen met hak en een open hiel). Werk je in een meer informele setting, dan gelden er minder strenge regels voor schoenkeuze en kun je gerust met een open schoen naar het werk. Let er dan wel op dat je benen en voeten goed verzorgd zijn.

Uiteraard zijn dit een aantal vuistregels die je meer of minder strikt kunt toepassen. Bekijk hoe jouw werksituatie is en hoe je wilt overkomen en pas vervolgens je rokkeuze en accessoires hierop aan.