Kledingvoorschriften op het werk

Kledingvoorschriften, onzin of handig als richtlijn

Zijn kledingvoorschriften op het werk nog wel van deze tijd? En hoe maak je er optimaal gebruik van? In dit blog geef ik antwoord op deze vragen en illustreer ik dit met voorbeelden.

In Nederland houden we niet van kledingvoorschriften. Regels voor hoe we gekleed moeten gaan op het werk vinden we lastig en vaak ook overbodig. We zijn van mening dat we zelf heel goed weten hoe het hoort, wat gepast is of niet. Veel mensen ervaren kledingvoorschriften als betuttelend en als bekrompen. Bovendien, het gaat er toch om wat je kunt en niet hoe je eruitziet?

Helaas werkt het vaak anders. We kijken wel degelijk eerst en vooral naar de uiterlijke verpakking en verbinden hier conclusies aan. Dit geldt zeker voor vrouwen. Meer dan mannen worden zij beoordeeld op hun uiterlijk en op wat zij dragen.

Bordesfoto

Een goed voorbeeld van hoe uiterlijke verpakking meetelt in de beoordeling van de kwaliteiten die we iemand toedichten, kwam begin deze maand aan het licht toen de nieuwe kabinetsleden op het bordes verschenen. De mannelijke leden, inclusief de koning, verschenen allen in pak. De kleur blauw, in allerlei tinten, was hierbij favoriet. Een goede keuze, omdat de kleur blauw gezag, leiderschap en autoriteit uitstraalt. Kwaliteiten die je wilt terugzien in een bewindspersoon. Ook staat de kleur blauw nagenoeg elke man goed in het gezicht.

De man heeft het overigens ‘gemakkelijk’ als hij kleding moet uitkiezen voor het werk. Het kledingvoorschrift voor de man op kantoor is al eeuwenlang hetzelfde. Al meer dan tweehonderd jaar is het pak de outfit die je als man draagt bij formele gelegenheden. Een pak, al dan niet met gilet, en gecombineerd met een stropdas en een zakelijke schoen. Niet onbelangrijk hierbij is ook dat je als man weet in welke winkels je een pak kunt kopen. De man zie je dan ook niet vaak de verkeerde keuze maken, hoewel snit en een goede pasvorm hierbij wel belangrijke aandachtspunten zijn.

Keuzevrijheid

Voor de werkende vrouw zijn er minder duidelijke en voorgeschreven regels. Ook hebben vrouwen meer keuze dan mannen in kleur en type outfit, maar slaan daardoor ook sneller de plank mis. Zo verscheen een van de nieuwe vrouwelijke ministers in een donkerblauwe pantalon met daarboven een kort colbert. Deze combinatie oogde te casual, te informeel, met name door de keuze van de broek die qua snit, pasvorm en materiaal onvoldoende zakelijk was.

Zakelijke jurk of businesspak

Kies als vrouw voor formele werksituaties een zakelijke jurk of een goed gesneden businesspak in een effen stof. Bij een vrouwenpak is het jasje en de broek gemaakt van hetzelfde materiaal. Ga bij voorkeur voor een effen patroon en laat een print (uitgezonderd de ruit of streep) in de kast hangen. Een effen patroon geeft je de zakelijke en professionele look die je wilt. Als vrouw kun je hierbij extra uitpakken door onder het broekpak een top van bijzonder materiaal te dragen (glans) of met bijzondere details. Degene die dit toepaste was: Gunay Uslu, de nieuwe staatssecretaris van cultuur. Zij droeg een effen blauw gesneden broekpak met een donkerblauwe, glanzende blouse. Een prachtige outfit die stijl, smaak en klasse uitstraalde. Ook de nieuwe minister van Justitie, Dilan Yesilgöz, was voortreffelijk gekleed in een petrolkleurige jurk. Perfecte pasvorm en lengte en een prachtige kleur.

Petrol

Op het bordes bleek de kleur petrol geliefd. Naast de Jusitieminister droegen nog twee andere vrouwelijke ministers een petrolkleurige jurk. Petrol (een mix van groen en blauw) is niet de eerste kleur waar je aan denkt bij zakelijke kleding. Petrol is een tint groen die veel mensen mooi staat. Kwaliteiten die aan de kleur petrol worden toegedicht, zijn: vernieuwend, tactvol en specialist. Met deze betekenis was deze kleur een krachtig en slim gekozen statement van deze vakvrouwen.

Als vrouw heb je het voordeel dat je meer mag en kunt experimenteren met kleur. Zeker als je een opvallende kleur kiest, zoals rood of roze, spring je direct in het vizier. Een van de nieuwe ministers droeg een roze jurk. Jammer genoeg was het silhouet van deze jurk te wijd en te lang, wat als totaalbeeld afbreuk deed aan de gedurfde kleurkeuze.

Kledingvoorschriften

Deze voorbeelden laten zien dat kledingvoorschriften of dresscodes op het werk handig kunnen zijn en ‘kledingmissers’ kunnen voorkomen. Juist omdat er voor vrouwen (natuurlijk bepaalde beroepen uitgezonderd) minder strakke regels gelden en de vrouw zoveel meer keuzes kan maken als het gaat om kleur, silhouet en materiaal, kun je de plank nogal eens misslaan. Regels geven dan houvast en ontlasten je van ‘kopzorgen’ over een gepaste outfit.

Een dresscode of kennis van een aantal styling-of etiquetteregels kan je als werkende vrouw helpen om betere en slimmere kledingkeuzes te maken. Zeker als dit gepaard gaat met een lijst van winkeladressen waar je als zakenvrouw zakelijke kleding kunt aanschaffen. En wil je meer gericht en persoonlijk advies? Schakel dan een personal shopper in of boek een stylingsessie bij een imagostylist. Deze professionals kunnen je helpen in je zoektocht naar de juiste kleding voor het werk. Zij hebben kennis van silhouet, dresscodes, de voor jou juiste kleuren en weten welke labels en adressen geschikt zijn.

Kleding en kleur als jouw carrieretools

Nu vrouwen meer en meer topposities gaan bekleden, is het belangrijk dat de vrouw weet wat ze uitstraalt met de kleding die ze draagt. Onderschat het effect van goed gekozen kleding niet. Je kleding is het eerste wat mensen zien als je ergens binnenkomt. Met kleding en kleur breng je een boodschap over en vertel je een verhaal; de zogeheten communicatieve kracht van kleding. De ‘juiste taal’ spreken helpt je op weg, geeft vertrouwen en autoriteit. Zie kleding en kleur dus als carrièretools om jouw expertise uit te dragen en krachtig te onderstrepen.