de kleur roze

Pretty in pink

Roze heeft een meisjesachtig imago, terwijl het vroeger juist een jongenskleur was. In dit blog vertel ik wat de kleur roze uitstraalt en hoe je deze verwerkt in zakelijke kleding.

Roze is een typisch vrouwelijke kleur. De kleur ontstaat wanneer je rood mengt met wit. Rood brengt passie, wit openheid en onschuld. Roze is dus een afgezwakt rood en wordt gezien als de kleur van het hart. Deze zachte tint van rood ontspant en verzacht en wordt als kalmerend ervaren. De speelse associaties zijn energie, vrolijk, zoet, jeugdig. Passionele associaties zijn liefde, drama, flirten en spannend.

Kleuronderscheid roze – blauw

Tegenwoordig is roze de kleur voor meisjes en blauw de kleur voor jongens. Dit is niet altijd zo geweest. Vóór 1940 was er nog geen kleur ‘vastgesteld’ voor meisjes en jongens. Geslacht specifieke kleding was er toen nog niet; kinderen en baby’s droegen vooral dezelfde kleuren. Vaak was dit de kleur wit, een kleur die gemakkelijker schoon te maken was als het vuil werd.

Vanaf ongeveer het midden van de 19e eeuw veranderde dit en werden er ook pastelkleuren gedragen. Ook de kleuren roze en blauw werden toen gebruikt, maar precies tegenovergesteld aan de huidige tijd. In die tijd was blauw bestemd voor meisjes en roze voor jongens. Blauw werd gezien als delicaat en dat zou beter passen bij meisjes. Roze (lichtrood) was kordaat en een sterke kleur. Dus geschikt voor jongens. Blauw werd geassocieerd met de Maagd Maria, terwijl roze – afgeleid van rood – verwees naar kracht en mannelijkheid.

De omwenteling in het kleuronderscheid zoals wij dit nu kennen (roze voor meisjes en blauw voor jongens) begon in de naoorlogse periode. In 1940 legden Amerikaanse fabrikanten twee kleuren vast: roze voor meisjes en blauw voor jongens. Hiermee werd een lijn genderafhankelijke kleding geïntroduceerd. Later volgden ook speelgoed en gebruiksvoorwerpen (bron: infonu.nl). 

Houd je van roze?

In de leer van de kleurenpsychologie gaat men er vanuit dat er een relatie bestaat tussen een voorliefde voor een kleur en de karaktereigenschappen van de mens. Mensen met een kleurvoorkeur voor roze zijn over het algemeen liefdevolle, tedere en wat dromerige mensen. Ze zijn charmant, zachtaardig, fijngevoelig en hebben een hartelijk karakter. Liefde en zorgzaamheid zijn belangrijke drijfveren van de kleur roze. 

Positieve en minder positieve eigenschappen van deze kleur

Zoals elke kleur heeft ook de kleur roze positieve en minder positieve eigenschappen. Positieve eigenschappen die aan deze kleur worden toegedicht zijn: lief, sympathiek, romantisch, vrouwelijk, zorgzaam, zachtaardig en intuïtief.​ Minder positieve eigenschappen: kwetsbaar, aanhankelijk en afhankelijk, onvolwassen, meisjesachtig, te emotioneel en te voorzichtig zijn en naïef.

Welke tint roze past bij jou?

De kleur roze is er in allerlei tinten. Er zijn zowel koele als warme rozetinten. Voor iedereen is er dus wel een geschikte kleur roze te vinden.

Heb je een meer koel kleurbeeld (bijvoorbeeld donker zwart haar met felblauwe ogen en een rozige huid), dan staan de koele varianten van de kleur roze jou vaak mooi. Aan een koele kleur roze is de kleur blauw toegevoegd. Voorbeelden van koele rozetinten zijn: fuchsia, bordeauxrood en pastelroze.

Ben je een type met een meer warm kleurbeeld (bijvoorbeeld hazelnootkleurige bruine ogen, bruin haar en een licht getinte huid), kies dan de meer warmere roze tinten. Denk bijvoorbeeld aan warmroze, zalmroze of koraal. Warme tinten roze zijn gemengd met de kleur geel.

Hoe draag je de kleur roze zakelijk?

De kleur roze heeft een lieflijk, zacht en meisjesachtig imago. Dit is voor sommige vrouwen de reden om geen roze te dragen. Zeker niet in een zeer zakelijke omgeving. Roze kan echter ook heel zakelijk en pittig zijn. Door te spelen met de helderheid van een kleur, met pasvorm en print, kun je een zakelijk en professioneel imago creëren. Ook met de kleur roze.

Wil je meer zakelijk overkomen en toch graag roze dragen? Kies dan voor de meer felle variant roze, voor effen stoffen, streepjes, rechte belijningen of geometrische patronen. Laat een roze bloemenprint of een te lichte pastelroze dan achterwege. En kijk ook uit met een complete outfit in de kleur roze. Dit is zeker creatief en brutaal, maar kan ook te informeel of clownesk ogen. Andere tip: zet de kleur roze in als accentkleur. Dan combineer je bijvoorbeeld een top in de kleur roze met een effen donkerblauw, grijs of zwart business pak. Een krachtige en uitgesproken kleurencombinatie. Of kies een zakelijk kledingstuk, zoals een jasje in een rozekleur. Zo ben je pretty en professioneel in pink.