Veel mensen denken dat je met het dragen van kleurrijke kleding (anders dan zwart, blauw of grijs) niet voldoende professioneel overkomt. Kleur wordt geassocieerd met ‘licht’ en ‘speels’. Of als iets dat je alleen draagt op ‘zonnige’ dagen. Dat is jammer, juist omdat er zoveel redenen zijn om WEL voor kleur gaan en kleur toe te voegen aan een outfit.
In dit blog geef ik 7 redenen om meer kleur te gaan dragen op je werk.
1 In kleur val je op
In kleur ben je stralend en krachtig zichtbaar. Zeker als je in een omgeving werkt waarin de basiskleuren zwart, blauw en grijs dominant zijn, val je op door het dragen van kleur. Zo zijn er veel kleuren die je zeer goed kunt combineren met de kleuren zwart, blauw of grijs (denk bijvoorbeeld aan rood of kobaltblauw). Zonder dat dit afbreuk doet aan jouw professionele optreden. Sterker nog, juist door bewust te kiezen voor kleuren die jouw boodschap ondersteunen en passen bij jou en jouw persoonlijkheid, ontstaat er een krachtig beeld. In kleur trek je de aandacht, waardoor jij je impact op de werkvloer kunt vergroten.
2 Kleur vertelt een verhaal
Kleuren hebben een betekenis en zenden een boodschap uit. Zo kom je in blauwe kleding betrouwbaar, professioneel en zakelijk over. In een rode jurk of met een rode stropdas trek je direct de aandacht. De kleur rood straalt leiderschap en dominantie uit. Deze kleur staat voor passie en daadkracht . De kleur zwart is het symbool voor autoriteit. Zwarte kleding is elegant, chic en de drager oogt belangrijk. Het nadeel is dat met zwarte kleding automatisch een afstand tot anderen gecreëerd wordt. Een kleur heeft dus zowel positieve als negatieve associaties.
3 Kleur geeft contrast en effect
Met kleur kun je contrast en effect aan je uiterlijk toevoegen. Hoe meer kleurcontrast je draagt (bijvoorbeeld donkerblauw en wit) bij je gezicht, hoe dominanter en krachtiger je zult overkomen. Let er wel op dat het kleurcontrast aansluit bij de mate waarin je zelf contrast in je uiterlijk hebt. Heb je bijvoorbeeld donker haar en een lichte huid en donkere ogen, dan heb je veel contrast in je uiterlijk en kun je een hoog kleurcontrast dragen (bijvoorbeeld donkerblauw en wit). Heb je daarentegen een lichte huid, lichte ogen en licht haar dan staat een minder groot kleurcontrast vaak mooier (bijvoorbeeld donkerblauw en een lichtere tint blauw).
4 Kleur versterkt en verlevendigt jouw uitstraling
Je kunt je persoonlijke uitstraling versterken door die kleuren te dragen die het best bij je passen. Kleding in de voor jou juiste kleuren geven je gezicht iets extra’s en maken het plaatje compleet. Ook zie je er door het dragen van de goede kleuren jonger en frisser uit. De kleuren die het beste kleuren bij de kleur van je huidtint, haren en ogen vormen de mooiste balans. Draag deze kleuren dicht bij je gezicht. Voor de één zullen dit de meer warme kleuren zijn (kleuren gemengd met geel, zoals oranje, zalm, bruin, crème). Voor de ander de koele kleuren (kleuren gemengd met blauw, zoals grijs, roze, blauw) of een mix van warme en koele kleuren.
Kleding in ‘verkeerde’ kleuren zorgt ervoor dat lijntjes, vlekken en oneffenheden in je gezicht meer zichtbaar worden of laat je er vermoeid of ouder uitzien. Een kleuranalyse kan je inzicht geven welke kleuren het mooist harmoniëren met jouw kleurbeeld.
5 Kleur maakt jou uniek
Kleur is persoonlijk. Wat de ene persoon een mooie kleur vindt, zal de ander nooit kopen. En omgekeerd. Juist het kiezen van kleur maakt jou uniek en zeer herkenbaar. Maar vooral krachtig en vitaal, als je voor kleuren kiest die passen in jouw kleurpalet. Zo zijn er mensen die altijd de kleur zwart dragen. Denk bijvoorbeeld aan kunstenaar Ans Markus of Maarten van Rossum. Alhoewel de kleur zwart formeel geen echte kleur is, maakt de kleur zwart deze persoonlijkheden zeer herkenbaar. Er zijn ook persoonlijkheden die altijd of juist veel kleur dragen. Een bekend voorbeeld is Iris Apfel. Zij is een Amerikaanse zakenvrouw en mode-icoon die je door haar kleurrijke en opvallende kleding niet over het hoofd kunt zien.
6 Kleur zorgt voor balans in je silhouet
We weten allemaal dat donkere kleuren camoufleren en lichte kleuren accentueren. Op deze wijze kun je met kleur balans aanbrengen in jouw silhouet. Als je één kleur draagt of kleuren die in elkaar overlopen (ton sur ton), heeft dit een optisch verlengend en maakt dit visueel langer en slanker. Zeker als je hierbij ook kiest voor schoenen of laarzen in dezelfde kleur of kleurtint. Met één kleur ontstaat er namelijk één verticale lijn en gaat het oog van boven naar beneden. Dit creëert lengte.
Het omgekeerde geldt ook. Draag je verschillende kleuren en kleurvlakken, bijvoorbeeld een donkere broek, een lichte blouse en felgekleurde laarzen, dan ontstaan extra horizontale lijnen waardoor je optisch breder en kleiner lijkt.
7 Kleur beïnvloedt emoties en kan bijdragen aan jouw ontwikkeling
Kleur heeft invloed op onze gevoelens, stemmingen en daarmee op ons gedrag. We noemen dit de psychologische betekenis van kleur. De psychologie van kleur hangt samen met de energie van de golflengtes van kleur. Kleurspecialist Marijke van Loon omschrijft het als volgt: ‘Kleur is een onderdeel van het elektromagnetisch spectrum, net zoals bijvoorbeeld radiogolven. En net zoals bij geluid heeft elke golflengte een eigen energie. Zo piepen hoge tonen in je oren en voel je een zware bas in je buik. De verschillende golflengtes van kleur hebben een soortgelijk effect. Korte golflengtes genereren een andere gemoedstoestand dan lange golflengtes. Kleur, in tegenstelling tot geluid, ervaren wij doorgaans onbewust, echter het effect is vergelijkbaar.’