Vandaag kleurt het land oranje. Veel mensen zullen een oranje shirt, trui, of een oranje gekleurd accessoire dragen. En vaak ook de kleuren van onze vlag, rood, wit, blauw. Wat is er te vertellen over deze kleur? Best veel.
Woord oranje
Het woord oranje is afkomstig van het Perzische woord Naranja, dat sinaasappel betekent. De kleur staat symbool voor Nederland. Dit komt door het koningshuis. Willem van Oranje erfde van zijn neef de titel Prins van Oranje. Deze titel behoorde bij het Prinsdom Orange in Frankrijk. (bron: Wikipedia).
De kleur is ook populair in de sport en in reclame-uitingen. Alle nationale teams spelen in het oranje. Ook veel logo’s of websites kiezen voor deze kleur, omdat de kleur oranje (net als rood) de aandacht trekt.
Oranje is een secundaire kleur
In de kleurenleer onderscheiden we primaire, secundaire en tertiaire kleuren. De kleuren rood, blauw en geel zijn primaire kleuren. De kleur oranje noemen we een secundaire kleur. De kleur ontstaat door het mengen van de primaire kleuren rood en geel.
Positieve en negatieve associaties van de kleur Oranje.
In het algemeen zijn er veel positieve associaties met de kleur oranje. De kleur oranje staat voor positiviteit, vitaliteit, enthousiasme, blijdschap en een zekere bravoure. Zo schreef de Russische kunstenaar Kadinsky: ‘Oranje is als een man, overtuigd van zijn eigen kracht.’ Het straalt optimisme, zelfvertrouwen, creativiteit, motivatie en een algeheel gevoel van welzijn uit. Een echte kleur voor levensgenieters.
De kleur heeft ook minder positieve associaties. Als de kleur oranje overheerst, kan dit leiden tot trots, arrogantie, egoïsme en egocentrisme. Is er een tekort aan Oranje, dan kan dit leiden tot een verlies aan motivatie, verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Ook bestaat dan het gevaar dat men zichzelf terugtrekt in eigen gedachten en gevoelens.
Kleur oranje op het werk
De kleur oranje is een minder formele kleur. Dit is de reden dat we deze kleur op de werkvloer weinig zien. Hooguit in de zomer en dan bijvoorbeeld als top. Toch kun je de kleur zeker dragen op het werk, zeker als je een presentatie geeft en krachtig wil overkomen. Het effect van oranje is namelijk zichtbaarheid en attentie. Kies bijvoorbeeld een oranje top of (voor de vrouw) een oranjekleurig colbert. Oranje zorgt ervoor dat je gezien wordt! Zeker als je dit combineert met de kleuren blauw of zilver. Beige gaat ook prima samen met de kleuren wit of zwart. Beige met wit oogt rustig en is een zomerse combinatie. Een beige gecombineerd met zwart geeft kracht door het contrast tussen deze twee kleuren.
Combineer je de kleur met rustige kleuren, zoals roestbruin of bruin, dan geeft dit een stabiele, deskundige en meer rustige look. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de kleur terug te laten in je accessoires, zoals oorbellen, tas, riem, horloge of stropdas.
Voor wie is deze kleur geschikt?
Ik zelf draag de kleur nooit. De meeste tinten oranje zijn voor mij- omdat ik een koele kleuring heb- te warm. Veel warme tinten oranje zijn geschikt voor mensen met een warme kleuring in hun uiterlijk, zoals de meeste roodharigen. Ook bij mensen met een donkere huidskleur staat de felle variant van de kleur oranje vaak heel mooi.
En wat dragen de Oranjes op Koningsdag?
Jazeker, de kleur oranje. Koningin Maxima had de kleur oranje verwerkt in haar top en natuurlijk de schoenen en tas. Prinses Alexia droeg een oranje/rood gekleurde jurk en prinses Amalia rood/oranje schoenen.
De kleurcombinatie van Maxima was een aparte combinatie. Zandkleurig/beige gecombineerd met oranje accenten op top, en afgestyled met schoenen en tas in de kleur oranje. Ik vond het een prachtige combinatie. Vanwege het kleurgebruik naturel en rustig, iets minder uitbundig en uitgesproken dan we normaal van Maxima gewend zijn. Toch vond ik de kleurstelling chic en sowieso helemaal van deze tijd. De zand-beigeachtige kleur beige is namelijk één van de (trendy) zomerkleuren van dit jaar.
Ik houd het vandaag bij onze nationale driekleur, rood, wit en blauw. Iedereen een mooie en gezellige Koningsdag gewenst.