Kledingtips voor een sollicitatiegesprek

Wat draag je naar een sollicitatiegesprek?

Als je gaat solliciteren is een professionele en verzorgde uitstraling belangrijk. Goed gekozen kleding in de juiste kleuren versterkt je geloofwaardigheid. Bovendien voel je je zelfverzekerder als je kleding draagt die jouw professionaliteit onderstreept. Je maakt meer indruk en straalt dit ook uit.

Wat zijn de do’s en don’ts als het gaat om gepaste kleding bij een sollicitatiegesprek? In dit artikel deel ik 7 tips met je als het gaat om geschikte kledingkeuzes voor een sollicitatiegesprek.

1            Verzorgde, schone kleding en gepoetste schoenen

Wellicht een open deur, maar oh zo waar. Zorg ervoor dat je kleding schoon is, vlek- en kreukvrij en fris ruikt. Wees je ervan bewust dat bepaalde stoffen meer kreuken dan andere. Wol en viscose zijn in dit verband betere keuzes dan een linnen pak of broek. Linnen heeft als eigenschap dat het kreukt. Kies liever ook geen synthetische kleding, zoals polyester. Synthetische kleding ademt minder, waardoor je sneller gaat transpireren. Niet erg handig als je een sollicitatiegesprek hebt. Schenk ten slot ook aandacht aan je schoenen. Poets je schoenen!

2            Pas jouw kledingkeuze aan aan het bedrijf of de branche waar je solliciteert

De branche of sector en de functie waarop je solliciteert is van belang voor jouw kledingkeuze. Zo geldt in de meer traditionele sectoren en beroepen (bank- en verzekeringswezen, financiële instellingen, ministeries, grote advocatenkantoren, vastgoed & het notariaat) nog vaak een meer formele dresscode dan bij een startup, het onderwijs of een creatief bedrijf.

Een formele dresscode betekent voor de man een pak met overhemd en bij voorkeur een stropdas. De vrouw kan kiezen uit een jurk met jasje of een broek/rok, gecombineerd met een blouse met colbert. Draag hierbij een gesloten schoen, zoals een pump of net laarsje met panty. Een open schoen zoals een pump met open teen of open hiel geldt als meer casual en informeel. Houd je niet van hoge hakken? Loafers zijn nette schoenen die je prima onder een pak of jurk kunt dragen.

Bij een start-up of het onderwijs zijn de kledingregels vaak losser. Hier kun je meer variëren en is een 3-delig pak of mantelpakje vaak te formeel. Als man kun je dan kiezen uit een chino (staat ook bekend als Dockers) of donkerblauwe spijkerbroek met overhemd en als vrouw een nette broek met blouse of top. Een chino is een katoenen broek en wordt over het algemeen als iets gekleder beschouwd dan een spijkerbroek. De chino is beschikbaar in vele kleuren. Koop bijvoorbeeld een beige chino. Deze kleur kun je prima combineren met wit, blauw en groen.

3            Op welke functie solliciteer je en wat verwacht de klant?

Houd ook rekening met de functie waarop je solliciteert. In leidinggevende posities wordt in de regel verwacht dat je je formeler kleedt dan in een ondersteunende of backoffice functie. Van een kandidaat-notaris verwacht de klant een meer klassieke en formele look dan bijvoorbeeld van een grafisch vormgever. Heb je in de functie veel klantcontact (sales, consultancy, receptie, gastvrouw)? Dan is een representatieve uitstraling vaak een functievereiste. Houd je dan vast aan een meer klassieke look. Onthoud hierbij dat je in een jasje of colbert professioneel, zakelijk en serieus overkomt. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. In breisels oog je minder professioneel. Laat een vest of trui – hoe comfortabel ook- voor deze gelegenheid vaker in jouw kast hangen.

4            Kleed je één niveau hoger dan de reguliere dresscode

Een sollicitatiegesprek is een formele gelegenheid. Hier past over het algemeen een meer formele dresscode. Kleed je dus niet te informeel. In sommige bedrijven geldt een bepaalde dresscode. Dit kun je soms afleiden uit de beelden die je ziet op de website van het bedrijf. Pas hier je kledingkeuze op aan, maar ga dan altijd één niveau hoger (lees: netter en formeler). Voor de man betekent dit in de meeste gevallen een pak met overhemd of in de minder formele branches een chino met een blazer en nette schoen. Voor de vrouw is een broek/rok met jasje of een jurk een goede keuze.

5            Draag een kleur die past bij wat jij wilt uitstralen

In kleur ben je zichtbaar en uniek. Verdiep je hierbij ook in de betekenis die een kleur uitzendt. (Donker)blauw wordt wel gezien als de beste kleur voor het solliciteren. Dit is niet zo vreemd, omdat de kleur blauw symbool staat voor betrouwbaarheid, loyaliteit en zakelijkheid. Voor veel sectoren en functies is de kleur blauw dan ook een goede keuze. Met blauwe kleding straal je stabiliteit, efficiëntie en evenwichtigheid uit. Kwaliteiten die nagenoeg voor elke functie relevant zijn. Combineer dit met wit of lichtblauw.

De kleur rood staat voor daadkracht en ambitie, maar ook voor gevaar en agressie. Kies daarom eerder voor roodaccenten (bijvoorbeeld een rode stropdas of rode blouse) dan voor een gehele outfit in rood. Teveel rood kan als te dominant en te agressief worden ervaren. Lichtroze en paars worden gezien als meer vrouwelijke kleuren. Wees dus voorzichtig met deze kleuren als je juist andere kwaliteiten wilt benadrukken. Felle kleuren zijn vaak minder geschikt in een formele setting als een eerste sollicitatiegesprek. Deze kleuren zijn vaak te informeel, te overrompelend en te aanwezig.

Kies als man geen zwart pak om te dragen naar een sollicitatiegesprek of überhaupt naar het werk. De etiquette leert dat je een zwart pak overdag alleen draagt bij een begrafenis of huwelijk. Ook voor de meeste vrouwen is de kleur zwart – als je deze kleur draagt dicht bij het gezicht – vaak niet de beste kleurkeuze. In zwarte kleding kun je streng en extra afstandelijk overkomen. Vaak staan de kleuren donkerblauw, donkergroen of antraciet zachter (en mooier) en zijn dit betere opties.

6 Goed passende kleding

Let er bij het kiezen van kleding vooral op dat je kleding goed past, en niet te wijd of te strak zit. In kleding die goed past straal je zelfvertrouwen uit. Laat je bij het kopen van een pak goed adviseren. Ook voor dames is een goede pasvorm een vereiste. Let minder op de maat, maar meer op de pasvorm.

7            Stem accessoires af op jouw outfit    

Stem je accessoires af op jouw outfit. Bij een formele look past geen rugzak, maar een aktetas of andere nette tas. Voor sieraden geldt dat hoe kleurrijker, hoe meer casual jouw uitstraling wordt. Draag liever geen sieraden die geluid maken. Dit leidt af van het gesprek.

Ik hoop dat deze tips je helpen om een geschikte kledingkeuze te maken, waardoor jij op een belangrijk moment als een sollicitatiegesprek de juiste indruk achterlaat.

Heb je toch meer advies nodig? Ik help je graag. Neem dan contact met mij op.