de kleur rood

ODE AAN DE KLEUR ROOD

Bijna geen één andere kleur roept zoveel emoties op als de kleur rood. Een kleur die sommigen heel vaak en graag draagt, maar die de ander verafschuwt en nooit zal kopen. Omdat het hen bleek maakt, omdat het zo’n opvallende kleur is of omdat het onrustig maakt.

Van jongs af aan hebben we vaak al een bepaalde voor- of afkeur van kleuren. Vaak heeft de liefde of afschuw van kleuren te maken wat ons ooit over een kleur is verteld. Het begint in onze jeugd, wat je ouders van een bepaalde kleur vinden. Later laten we onze kleurvoorkeuren mede beïnvloeden door de smaak en voorkeuren van vriendinnen, partners of door de verkoopsters. Dit kan ertoe leiden dat je bepaalde kleuren nooit zult dragen omdat je de kleur niet mooi vindt of ervan overtuigd bent dat de kleur je niet staat.

Rood staat iedereen!

De kleur rood. Een kleur die een aantal van ons heel vaak en graag draagt, maar de ander verafschuwt en nooit zal kopen. Omdat het hen bleek maakt, omdat het zo’n opvallende kleur is of omdat het onrustig maakt.

Feit is dat iedereen de kleur rood kan dragen, als je maar voor de juiste tint rood gaat. De juiste kleur rood is de kleur rood die harmonieert met jouw uiterlijke gezichtskenmerken. Er zijn veel kleurvariaties in de kleur rood. Zo heb je de meer warme varianten zoals koraal- en tomaatrood en de meer koele schakeringen zoals frambozenrood en bordeauxrood. De meer warme varianten rood staan mooi bij de persoon die een meer warme kleuring heeft in huid, haar en ogen. Overheerst bij jou koele kleuring, dan geven de meer koele roodkleuren jou een frisse en harmonieuze uitstraling.

Het is soms best lastig om de juiste kleur rood te vinden of te bepalen. Aarzel je of wil je hier meer over weten? Ga dan eens langs bij een imago- of kleurstylist. Deze stylist kan je helpen om de voor jou beste kleur rood te vinden.

Aantrekkingskracht van rood

Rood is een kleur die goed past in de zakelijke garderobe. In de kleur rood wordt je anders ervaren en waargenomen dan in de kleur zwart. De heldere kleur rood heeft een enorme aantrekkingskracht. Zo is uit meerdere onderzoeken al gebleken: felrode kleding maakt een vrouw aantrekkelijk. Ook hebben wetenschappelijke studies bewezen dat veel vrouwen zich in de kleur rood aantrekkelijker en zelfverzekerder voelen. Genoeg redenen dus om extra aandacht te besteden aan deze prachtige en expressieve kleur.

Kleur rood en haar associaties

Rood. Een kleur met veel associaties. Het is de kleur van de liefde (Valentijnsdag), passie, ambitie en daadkracht. Termen die ook bij rood horen zijn: gevaar, bloed, oorlog en dominantie. De Amerikaanse president Trump zie je nagenoeg altijd in beeld met een rode stropdas. Neelie Smit-Kroes is ook een naam die vaak genoemd wordt bij de kleur rood. Haar rode nagels zijn haar handelsmerk. Of Adelheid Roosen, altijd die felrode lipstick.

Rood is inderdaad een krachtige, uitgesproken kleur. Het is de kleur van kracht, actie en verleiding. De kleur rood wordt ook vaak verbonden aan het element vuur en het heden. Rood. Een kleur met veel associaties. Het is de kleur van de liefde (Valentijnsdag), passie, ambitie en daadkracht. Termen die ook bij rood horen zijn: gevaar, bloed, oorlog en dominantie.

Kleurfamilie rood

Elke kleur, zo ook de kleur rood, heeft vele nuances. Dit maakt dat rood meer betekenissen heeft dan alleen de kleur van passie en ambitie. In het kleurenanalyse systeem van de Power Plus methode gaat men uit van kleurfamilies. Volgens deze theorie heeft elke kleurfamilie vier schakeringen oftewel vier tinten met elk hun eigen kleuring en kwaliteiten. Deze vier tinten noemt men de ‘gezinsleden’. Zo kent de kleurfamilie rood vier belangrijke ‘gezinsleden’, te weten Rood, Bordeauxrood, Aubergine en Koraalrood. Elk van deze vier tinten rood vertegenwoordigt specifieke en unieke kwaliteiten, die hierna besproken worden.

Helderrood/scharlakenrood

Deze tint rood associëren we gewoonlijk met daadkracht, passie en ambitie. Helderrood is een primaire kleur, niet gemengd met andere kleuren. Mensen die deze kleur dragen worden gezien als winnaars, als besluitvaardige mensen en als mensen die risico’s durven te nemen. In een heldere kleur rood vang je de aandacht en ben je een blikvanger. Je zet jezelf in de schijnwerpers, zeker als de rest van je omgeving meer gedekte kleuren draagt. Het oog gaat dan onmiddellijk naar de persoon in de kleur rood. Ben jij qua kleurbeeld een wintertype? Dan is dit jouw kleur. Ook dames met grijs haar of rood haar voegen met de kleur rood pit, flair en vitaliteit toe aan hun uitstraling. Geef jij binnenkort een presentatie op je werk? Dan is deze kleur rood vaak een goede keuze. Je oogt in deze kleur zelfbewust, vol zelfvertrouwen en initiatiefrijk.

De kleur rood is in de zomer prachtig te combineren met wit of blauw (denim). Een echte durfal? Dan flaneer jij in rood/rozetinten. Voor de winter vormen zwart of grijs mooie kleurcombinaties.

Staat deze kleur rood jou mooi, maar vind je deze kleur voor jou nog iets te uitgesproken? Kijk dan eens of je een toefje van deze kleur kunt toevoegen aan je outfit. Of ga voor een paar mooie rode pumps, een sjaal of lipstick in helderrood.

Er passen wel twee kanttekeningen bij deze tint rood. Ten eerste.  Als je deze kleur kiest, dan is een egale teint wel belangrijk. Deze kleur rood laat namelijk kleine oneffenheden in je huid meer naar voren komen. Kanttekening 2.  Ga je naar een begrafenis of bruiloft of staat een sollicitatiegesprek op de agenda? Laat deze kleur dan liever in de kast hangen. Voor deze situaties kun je in deze kleur rood te aanwezig en te dominant overkomen.

Bordeauxrood

Bordeaux wordt ook wel wijnrood of donkerrood genoemd. De kleur rood is hier onder andere gemengd met de kleur zwart. Het is een meer gedekte kleur, waardoor je in deze kleur meer op de achtergrond staat. Deze variant van de kleur rood is de klassieke variant van de kleur rood. Eigenschappen die aan deze kleur worden toegedicht zijn: kwaliteit, elegantie en oog voor luxe en schoonheid. Het is een meer volwassen, serieuze kleur en dus een goede kleur in een zakelijke werkomgeving.

Bordeaux is een koele kleur rood en bijzonder geschikt voor vrouwen met een koel kleurbeeld. Een kleur die mooi te combineren is met zwart of blauw. Of een rozetint. Bordeauxrood en roze geeft een mooie en stijlvolle match.

Tip! De kleur bordeaux doet het bijzonder goed in leer! (Imitatie)Leer is dit seizoen trendy. Ga bijvoorbeeld voor een leren jurk in de kleur bordeaux of een leren jasje in deze kleur. Hiermee maak je zeker een statement.

Aubergine

Aubergine, ook wel donkerpaars genoemd, ontstaat door rood met blauw te mengen. Paars is, historisch gezien, de kleur van de macht en royalty’s. De kleur heeft ook een kalmerende uitwerking en wordt om die reden vaak gebruikt in helende centra en meditatiekamers. Aubergine is een donkere, diepe kleur. Voor mensen met een licht uiterlijk (blond haar en blauwe ogen) kan de kleur te zwaar en te donker zijn. Mensen met donkere ogen en donker haar komen vaak beter tot hun recht in deze kleur. Deze kleur staat voor beschouwing, duurzaamheid, klasse en doordenken. Ben je meer een denker dan doener en houd jij ervan anderen raad te geven? Laat dit dan zien in deze kleur. De stijlvolle raadgever. Aubergine is een elegante kleur die goed te combineren is met veel groentinten (lime- en mosgroen, petrol), maar experimenteer ook eens met frisse roodaccenten (koraalrood).

Koraalrood

Dit is de meest lichte kleur van de vier gezinsleden. En een warme variant van de kleur rood. Het is een kleur waar naast rood, groen en blauw in gemengd zijn. Heb je veel warmte in jouw kleuring en ben jij geanalyseerd als een lentetype, dan staat deze kleur je vaak fantastisch. Deze kleur past goed bij jou als je energiek en initiatiefrijk bent en dit wilt uitstralen. Als je anderen graag inspireert op energieke wijze tot versnelling, succes en actie. Een sprankelende katalysator. Recht door zee en vurig zijn andere kwaliteiten die horen bij koraalrood. Kenmerkt dit jou en wil je dit laten zien? Laat deze kleur dan terugkomen in je kleding! Koraalrood is een meer zomerse kleur en staat goed met wit-, camel en groentinten.

Pak jouw podium in rood

Welke tint rood je ook kiest, besef dat kleur energie is en dus invloed heeft op jouw stemming. Wetenschappelijke studies tonen aan dat vrouwen in rode kleding zich aantrekkelijker en zelfverzekerder voelen. Dus, carrièrevrouw, waar wacht je nog op! Pak jouw podium in jouw mooiste rood! Présence en succes verzekerd. In rood ben je krachtig en stijlvol zichtbaar.

Meer informatie?

Wil je zien wat het effect is van kleur op jouw uitstraling? Boek dan een kleuranalyse of een workshop Kleuradvies.