Met dit 7 stappenplan een opgeruimde kledingkast

7 stappenplan voor een opgeruimde kledingkast

Het is lente! Tijd voor de grote schoonmaak en opruimklussen. Niet alleen je huis, tuin of schuur, maar ook je garderobekast. Een groot deel van onze kleding hangt vaak ongedragen in de kast. Zonde en ruimte verslindend. Bovendien geeft opruimen ruimte, overzicht en rust, ook in je hoofd.

Maar hoe doe je dit op een efficiënte manier? Waar begin je? En wat heb je nodig? De antwoorden op deze vragen staan in dit handige 7 stappenplan.

Stap 1  Plan een dagdeel in en bereid je voor

Opruimen begint met een goede voorbereidingRuim een dagdeel of een hele dag in voor de opruimactie. Bekijk of je voldoende hangers hebt (bij voorkeur van een zelfde soort), haal zes dozen of kratten en zet een emmer sop neer. Een lege kast geeft je namelijk de mogelijkheid om meteen je kast schoon te maken. Vind je opruimen lastig of moeilijk? Vraag dan hulp van je partner, vriendin of huisgenoot. Dit is niet alleen gezellig, maar extra assistance geeft je soms net het extra duwtje om keuzes te maken. Want keuzes maken is nodig als je wilt opruimen.

Stap 2 Haal alle kleding uit je kast (ook je accessoires)

Haal al je kleding uit je kast en leg dit op je bed. Verdeel de kleding in vijf stapels: de bewaarstapel, de vermaak-stapel, de sentimentele bewaarstapel, de afscheidsstapel en de twijfelstapel. Leg de accessoires zoals sjaals en riemen op een aparte plek.

Ga bij de verdeling als volgt te werk:

  • Wat zijn je favoriete kledingstukken? Wat draag je graag? Welke kleding heb je nodig, past bij je leefstijl en staat je goed? Deze kleding legt je op de bewaarstapel of deponeer je in de bewaarbox.
  • Welke kleding draag je nog wel, maar moet worden gerepareerd of vermaakt? Deze kleding hoort op de vermaak-stapel. Deze kleding breng je weg of vermaak je zelf. Doe dit wel op een ander moment, zodat je de tijd hebt om je hele kast onder handen te nemen.
  • Welke kleding draag je niet meer, maar wil je om sentimentele redenen bewaren? Bijvoorbeeld de jurk die je droeg tijdens dat ene etentje? Deze kleding kun je neerleggen op de sentimentele bewaarstapel.
  • Welke kleding kan sowieso weg? Dit is de kleding die niet meer past, verwassen is, stuk of gedateerd. Of kleding die niet meer hoort bij jouw nieuwe (leef)stijl. Neem hier afscheid van en leg deze op de afscheidsstapel.
  • Over welke kleding twijfel je? Vaak is dit kleding die al enige tijd -vaak ongedragen-  in je kast hangt. De redenen hiervoor zijn divers. Je twijfelt of het je wel echt staat, je hebt geen andere kleding waarmee je het kunt combineren (de zogeheten ‘eenlingen’). Of het is een jurk of rok die nu toch iets aan de korte kant is. Deze kleding gaat naar de twijfelstapel.
  • Ga op dezelfde manier te werk voor je accessoires. Leg de accessoires op een aparte stapel of leg ze in een doos. Bekijk welke ceinturen en sjaals je nog altijd gebruikt. Poets de schoenen die je niet meer aanhebt of spuit ze in. Kijk of je bepaalde schoenen moet verzolen of dat nieuwe hakken nodig zijn. Leg deze apart en breng ze op een later moment naar de schoenmaker.
Stap 3 Bekijk elk item kritisch

Loop alle stapels na en bekijk elk kledingstuk kritisch. Op de bewaarstapel horen alleen kledingstukken die je heel vaak draagt, je goed staan en die passen bij je leefstijl en werksituatie. Kijk ook of je deze kleding gemakkelijk kunt combineren met andere kleding in je kast. Alleen deze stapel kleding gaat terug in je kast. En wel op een plek waar je gemakkelijk bij kunt.

Breng de kleding die je wel draagt maar vermaakt moet worden zo snel mogelijk weg naar de kleermaker of vermaak dit zelf. Dit geldt ook voor kleding die chemisch gereinigd moet worden. Doe dit soort klussen bij voorkeur nog in dezelfde week. Deze kleding kun je beter op een aparte plek bewaren (buiten je garderobekast).

Vaak vergt de kleding waar je over twijfelt de meeste tijd en denkkracht. Vind je het bijvoorbeeld lastig om kleding weg te doen? Stel je zelf dan een aantal vragen? Heb je het lang niet gedragen? Bijvoorbeeld langer dan 2 jaar? Past het kledingstuk je nog? Hoe is het draagcomfort? Kun je het kledingstuk combineren met andere stukken uit je kast? Hoe voel je je in de kleding? Is het antwoord op deze vragen een ‘nee’, of ‘niet fijn’? Doe de kleding dan weg of geef de kleding weg aan een vriendin of aan een goed doel. Je kunt de kleding eventueel nog een keer passen en kijken of de kleding iets voor je doet. Pas ook de juiste paar schoenen erbij. Blijft de twijfel, dan is het vaak beter om de kleding weg te doen.

Stap 4 Deel je kast opnieuw in

Je kunt je kast op verschillende manieren indelen. Kies voor de manier die voor jou werkt.

  1. Orden je kleding op type kledingstuk. Hang je broeken, rokken, blouses en jurken gescheiden op en maak stapeltjes van broeken, shirts, truien en hemdjes. Heb je brede planken, leg de items die je dit seizoen gaat dragen aan de voorkant. Maak eventueel ook onderscheid tussen mouwloos-, korte- en lange mouw.
  2. Orden je kleding op kleur.
  3. Orden je kleding op werk- en vrije tijdskleding.
  4. Orden je kleding op seizoen (winter-zomer). Het is waarschijnlijk dat je de echte winterstukken nu minder vaak gaat dragen. De wintertruien kun je nu vaak apart opbergen in een doos of in een andere kast. Als het hartje winter is, draag je geen luchtige zomerjurkjes. 
  5. Hang je kleding in sets klaar in je kast. Dan hoef je niet meer na te denken als je ’s ochtends voor je kast staat.
Stap 5 Opbergsysteem voor accessoires en schoenen

Bedenk een opbergsysteem voor je accessoires en schoenen. Sjaals kun je opbergen in aparte manden of aan een hanger. Hang riemen ook zoveel mogelijk op aan een hanger. Zo hoef je niet te zoeken naar die ene riem en weet je wat je hebt aan accessoires.

Heb je veel schoenen en laarzen? Maak hier dan ook een onderscheid tussen winter- en zomerschoenen. Bewaar je schoenen voor het werk op een andere plek dan je vrije tijdsschoenen. Bij voorkeur in de doos, zodat je minder stof krijgt op je schoenen.

Stap 6  Inventariseer de basics, jouw ‘juweeltjes’ en welke kledingstukken je mist

Een goede garderobe begint bij goede basics. Kijk of je voldoende basics hebt. Relateer dit uiteraard aan jouw leefstijl en persoonlijke situatie. Zit jij nog volop in het werkende leven? Investeer dan in goede basics voor een zakelijke garderobe. Hieronder vallen: een nette pantalon in een donkere kleur (zwart of donkerblauw), een colbert (bij voorkeur een effen exemplaar en een print), een paar nette schoenen (pump of net laarsje), een zakelijke jurk en een blouse of top (wit of offwhite). Ook een jas mag niet ontbreken. Investeer in een mooie trenchcoat. Een trenchcoat is een ware klassieker: tijdloos en nooit uit de mode.

Wat zijn de ‘juweeltjes’ in jouw kast? Kledingstukken die jouw outfit een upgrade geven vanwege de pasvorm, het materiaal, de kleur of de bijzondere details. Ware showstoppers. Hang deze stukken zo op dat je ze in één oogopslag ziet. Dit ‘juweeltje’ kan ook een accessoire zijn of een uniek paar schoenen. Tot slot. Bedenk ook of je nog kledingstukken mist voor een bepaalde gelegenheid. Kijk in je agenda om te zien of er bepaalde bijzondere events aankomen.

Stap 7 Ga winkelen met een shoppinglist.

Maak een shoppinglist en ga met deze lijst gericht winkelen om je garderobe completer te maken. Op die manier grijp je minder vaak mis. En heb je voor elke gelegenheid jouw outfit klaar hangen! Hoe heerlijk is dat.

Ik hoop dat dit stappenplan jou helpt om jouw kast lente- en businessproof te maken. Met als resultaat: een georganiseerde en unieke garderobekast met kleding die je blij maakt, prachtig staat en vaak draagt. Veel opruimplezier gewenst!