Koraalrood, de kleur van 2019

Elk jaar kiest het gerenommeerde kleureninstituut Pantone de kleur van het jaar uit. Voor 2019 is dit de kleur: LIVING CORAL oftewel KORAALROOD.

KORAAL

Zoals de naam al zegt is deze kleur geïnspireerd op het koraal van de onderwaterwereld. Pantone omschrijft de kleur van 2019 zo: ‘Een vrolijke koraaltint met een gouden ondertoon, die energie en levendigheid brengt maar toch met een zacht randje.’ En dat klopt, de kleur koraal is een echte kleur, maar wel met een zachte ondertoon. Combineer je de kleur met blauw of zwart, dan wordt het echte accentkleur. Maar als je de kleur draagt met bijvoorbeeld geel of groen, dan ontstaat een rustiger beeld.

LEVENDIGE KLEUR

De kleur koraal is volgens Pantone een gemoedelijke en levendige kleur die je stimuleert om onbezorgd door het leven te gaan. De kleur staat symbool voor onze aangeboren behoefte aan optimisme en belichaamt ons verlangen naar speelse expressie, aldus Pantone.

De kleur staat vaak bijzonder mooi bij mensen met een van nature meer warme kleuring (lentetypes).

Ik ben benieuwd hoe vaak we deze kleur terug zullen zien in de winkels. De eerste outfit in koraalrood heb ik inmiddels gespot bij het modemerk Marccain, een heel broekpak in de kleur koraal (foto 1).