De kracht van accessoires

De kracht van accessoires

Goed gekozen accessoires maken je outfit af. Voor de man zijn er: het horloge, een ring, de aktetas, een mooie riem, de schoen en het pochet. De vrouw heeft eveneens de keuze uit sieraden, zoals een ketting, een ring, armband of oorbellen. Maar ook met een sjaal, handtas, bijzondere schoen, bril of riem kun je je outfit upspicen. Een mooi accessoire is als het ware: ‘de kers op de taart’.

Functie van accessoires

En hiermee zijn we beland bij de rol en functie van accessoires. Accessoires zijn voorwerpen die niet noodzakelijk zijn, maar de schoonheid, het comfort of de doeltreffendheid verhogen van andere zaken zoals kleding (bron: betekenis/be/woord/accessoires). Zo kun je met slim gekozen accessoires een vaker gedragen kledingstuk updaten en er op deze manier weer eigentijds en trendy uitzien.

Welke spelregels gelden er voor accessoires in de zakelijke werkomgeving?

Spelregel 1         Less is more

Om er zakelijk en professioneel uit te zien, onthoud dan de volgende stelregel: less is more. Dit geldt voor kleur, het soort materiaal en de hoeveelheid accessoires die je draagt. Zo geven klassieke sieraden van (wit) goud of zilver een meer formele, professionele look dan vele, kleurrijke en trendy accessoires. Less is more gaat als stelregel zeker op als je in een meer zakelijke, corporate omgeving werkt. Houd je juist van opvallende statement pieces? Geen probleem. Zorg er dan voor dat je de rest van je outfit rustig houdt. Een goed voorbeeld van een statement piece zijn de schoenen van demissionair minister Hugo de Jonge. De kleurrijke schoenen die hij draagt onder zijn pak zijn opvallend en in de omgeving waarin hij opereert best atypisch te noemen. Deze schoenen combineert hij met een effen kleur zakelijk pak. Door deze combinatie ontstaat – ondanks de kleurrijke schoen – toch een professioneel beeld.

Spelregel 2         Groot hoort bij groot en klein hoort bij klein

Er ontstaat harmonie als je het formaat van je accessoires afstemt op de grootte van je silhouet. Het gaat hierbij om zowel je lengte als gewicht en of je een fijne of meer grove botstructuur hebt. Ben je een lange en vollere dame? Kies dan accessoires van een groter formaat. Kleine vrouwen met een tenger postuur staan vaak beter met accessoires van kleinere grootte. Een te grote handtas kan voor een kleine vrouw te log en zwaar ogen.

Spelregel 3         Zoek de harmonie in het totale beeld

Een accessoire is goed gekozen als er harmonie is met de rest van je outfit. Je creëert harmonie door te letten op de kleur (dezelfde kleur als je kleding, een totaal andere kleur of je laat een kleur in je kleding terugkomen in het accessoire), de stijl, de bijzondere details en het materiaal. Zo geeft een donkere kleur handtas in de winter vaak een mooier geheel dan een lichte kleur handtas. Daarentegen combineert een lichte kleur handtas in de zomer juist mooi bij bijvoorbeeld een lichtgekleurde linnen jurk. Niet elk accessoire kun je dus altijd ‘doordragen’, maar is gebonden aan een seizoen omdat per seizoen de kleuren en materialen verschillen.