Varieer je zakelijke garderobe

Hoe breng ik meer variatie aan in mijn zakelijke garderobe?

Geregeld stellen (vrouwelijke) professionals mij deze vraag. Veel vrouwen kopen in een winkel kant en klare sets. Op deze manier weten ze dat de combinatie ‘klopt’ en representatief is. Dit is inderdaad waar. Toch kan de kledingcombinatie (op den duur) saai ogen of voelen. Een andere reden om meer variatie te willen is dat je op een werkdag meerdere activiteiten hebt die vragen om een meer of minder formele outfit. Hoe kun je dan te werk gaan? Het antwoord lees je in dit blog.

Wil je nieuwe, minder geijkte kledingcombinaties? Wil je meer variatie aan jouw garderobe toevoegen? Ga dan spelen met de VIJF ELEMENTEN van kleding.

1.Kleur

2.Materiaalkeuze

3.Dessin

4.Pasvorm

5.Accessoires

Realiseer je hierbij wel dat de kledingcombinatie die je zo creëert minder zakelijk kan ogen dan de meer reguliere klassieke combinatie. Niet in alle situaties is dit dus geschikt. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

1       Experimenteer met kleur

In mijn jeugd was het ondenkbaar om rood met roze te combineren of donkerblauw met zwart. Tegenwoordig zie je deze kleurcombinaties van kleuren geregeld in de winkel of op straat. Stap uit je comfortzone en kijk in je kast of je nieuwe, meer gedurfde kleurcombinaties kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan kleuren die complementair aan elkaar zijn. Dit zijn de kleuren blauw met oranje, paars met geel of rood met groen. Is dit voor jou te heftig? Kies dan een accessoire in een opvallende kleur, zoals bijvoorbeeld een rode tas (bij een roze outfit) of een oranjekleurige stropdas/pochet bij een blauw pak.

2       Combineer verschillende stoffen en texturen

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een linnen of kanten ( in plaats van een katoenen) blouse onder een net wollen pak of een grof gebreide trui op een leren kokerrok. Glans (glad leer, satijn) met mat (suède, ribfluweel). Glans zet je op de voorgrond en staat vaak ook feestelijk, terwijl je in matte stoffen een meer ingetogen look krijgt. De verschillende stoffen en structuren geven de combinatie pit en schwung. Of trek dat zwarte leren jasje aan boven een nette broek. Stoer, vrouwelijk en vlot!

3.      Mix verschillende typen prints met elkaar

De meeste mensen kiezen voor een effen broek of rok met daarboven een print. Of andersom. Ook verschillende typen prints kun je heel goed met elkaar combineren? Zoals een streepblouse bij een geruit pak. Of een bloem met een streep. Belangrijk hierbij is dat de kleuren van de prints met elkaar overeenkomen. Anders is het evenwicht zoek en te bont om nog stijlvol te zijn.

4.      Varieer de pasvorm

Ook met de pasvorm in kleding kun je variëren voor een meer of minder formele combinatie. Getailleerde kleding geeft een klassieke, formele uitstraling. Een wijdere of lossere pasvorm maakt je outfit meer informeel. Kies in plaats van een getailleerde blazer voor een meer recht model boven een slank gesneden pantalon/rok. Dit is meer streetwise en geeft een leuke twist.

5.      Ken de kracht van accessoires of trendy items

De meest gemakkelijke ‘stijlchangers’ zijn accessoires. Denk hierbij aan de schoen. Draag je pumps/nette herenschoen of een sneaker/laars onder een pak? Daarnaast kun je op zoek gaan naar een meer trendy item dat je combineert met jouw klassieke outfit. Zo voorkom je dat een meer formele set er te gedateerd, te tuttig of te stijf uitziet.

Variatie is dus het toverwoord. Maar met beleid. Voor meer inspiratie, check mijn Pinterest account. Draag je nieuwe combinatie met flair. Kijk wat het je brengt. Succes!