kleur geel

Geel is dé modekleur voor 2021!

Een nieuw jaar, een nieuw begin! Dat willen we vieren. En welke andere kleur past daar beter bij dan de kleur geel. De kleur die symbool staat voor hoop, levenslust en optimisme. Het is dus niet gek dat het Amerikaanse kleurinstituut Pantone de kleur geel (samen met de kleur grijs) heeft uitgeroepen tot de kleur van het jaar 2021. De keuze voor deze kleuren beargumenteert het instituut als volgt: ‘Deze combinatie van kleuren zal mensen helpen zichzelf te versterken met energie, helderheid en hoop in een wereld die met toenemende onzekerheid wordt geconfronteerd’.

Geel en grijs als solide en tevens vrolijke basis

De kleurenkeuze geel en grijs laat zien waar we naar uitkijken in dit nieuwe jaar: vrolijkheid en warmte. De kleur grijs zorgt hierbij voor de solide basis. Een perfecte keus in deze onzekere tijd. En een kleurkeuze die Koningin Maxima al voorzag of aanvoelde. Dit jaar was Maxima namelijk vaak te zien in een gele outfit. Op Prinsjesdag in september droeg Maxima een goudgele jurk. Bij een werkbezoek in de zomer verscheen ze een compleet geel pak. En zo moeder zo dochter. Ook dochter Amalia zagen we dit jaar op Koningsdag stralen in een heldere gele jurk. 

Hoe dragen we geel op het werk?

De kleur geel is niet de eerste kleur waar je aan denkt bij het samenstellen van een zakelijke outfit. Geel is vrolijk, maar kan ook worden gezien als kinderlijk en speels. Associaties die je niet altijd wil oproepen in een zakelijke werkomgeving. De kleur geel is in het zakelijke verkeer een meer informele kleur. Doordat de kleur zo opvalt en aanwezig is, voelt ook niet iedereen zich even prettig in de kleur geel. Dit geldt zeker als je kiest voor de felle, heldere varianten van de kleur geel (citroen- of kanariegeel). In de meer gedempte kleuren geel (vanille- of lichtgeel) is dit signaaleffect minder. Hoe kun je de kleur geel dan wel dragen?

Tip 1     Als accentkleur

Voor de durfallen onder ons: een geel pak. Spot on en aandacht verzekerd. Maar niet iedereen durft of wil op deze manier zo in de spotlights staan. Ook kan een totaal knalgele outfit op de werkvloer  iets teveel van het goede zijn. Pas de kleur geel dan toe als accentkleur. Als accentkleur is geel een prachtige kleur. Draag de kleur geel bijvoorbeeld als top onder een zwart of blauw jasje. Of combineer een felgekleurde gele trui op een jeans. Een perfecte en comfortabele outfit op een thuiswerkdag.

Tip 2     Combineer geel met grijs

Gecombineerd met de kleur grijs maak je met geel een intelligente en sprankelende indruk. Geel is namelijk ook de kleur van het intellect en van helder denken. In de kleurpsychologie wordt aangenomen dat mensen die houden van de kleur geel leergierig zijn en hun kennis willen uitbreiden.

Tip 3     Als accessoire

Ben jij iemand die niet van felle kleuren houdt en liever gaat voor meer neutrale tinten? Dan kun je ook met gele accessoires pit, flair en vrolijkheid aan je garderobe toevoegen. Kies bijvoorbeeld voor een gele tas bij een compleet zwarte of grijze outfit. Of een zwarte schoen met gele hak!