Drie tips hoe je de kleur zwart draagt op kantoor

Er is een aantal kleuren die je op kantoor vaak ziet. Eén van deze kleuren is de kleur zwart. De kleur zwart is chic, oogt elegant en formeel. Er zijn zelfs mensen die nagenoeg altijd in het zwart gekleed gaan. Historicus en TV-commentator Maarten van Rossum bijvoorbeeld of de kunstschilder Ank Markus. Deze persoonlijkheden zie je altijd in de kleur zwart en zijn om die reden duidelijk herkenbaar. Ook in bepaalde sectoren is de kleur zwart niet weg te denken en de trend, zoals in de creatieve of in de modesector.

Zwart is ook de kleur die populair is in de maand december. Het is een kleur die verbonden is aan Kerst en aan Oud en Nieuw omdat het een feestelijke en formele kleur is. Nagenoeg elke vrouw heeft een little black dress in de kast. Op het kerstdiner of de kerstlunch voert zwart ook vaak de boventoon.

Zwart is een kleur die bijna elke vrouw graag draagt. De kleur is vertrouwd en voelt veilig. De kleur zwart is bij veel vrouwen ook geliefd omdat de kleur afkleedt. Maar ook is zwart een kleur die makkelijk te combineren is en altijd in de mode. Daarom dit keer een heel artikel over deze kleur. Wat is er allemaal te vertellen over de kleur zwart en waar moet je op letten als je deze kleur draagt?

Negatieve en positieve associaties met de kleur zwart

De kleur zwart geldt als de donkerste kleur van het kleurenspectrum. Zwart is ook een absolute kleur. Dit betekent dat er geen kleurtinten zwart zijn. Zo is er geen lichte of een donkere kleur zwart. De combinatie van zwart met wit wordt een grijstint.

In de psychologie van kleur is de kleur zwart vaak verbonden met donkere en sombere thema’s. De kleur zwart wordt geassocieerd met de dood, rebellie en het kwaad. Lange tijd is de kleur zwart de kleur van rouw en de kleur van hekserij geweest. De negatieve connotaties die verbonden zijn aan de kleur zwart blijkt ook uit ons woordgebruik; het zwarte schaap, iemand zwart maken, de zwarte bladzijde van de geschiedenis.

Toch zijn er ook veel positieve associaties met de kleur zwart. Waardigheid en rijkdom zijn bijvoorbeeld verbonden met de kleur zwart. Dit kun je bijvoorbeeld terugzien in de logovoering van veel luxe merken. In de psychologie van kleur staat zwart symbool voor kracht, professionaliteit en elegantie. Dit is ook één van de redenen waarom we deze kleur elk jaar weer terugzien in het modebeeld en nooit zal verdwijnen.

Hoe draag je de kleur zwart op het werk? Drie tips.

Tip 1    Kleur zwart als basisstuk

De kleur zwart is een prima kleur voor een basisstuk in jouw zakelijke garderobe. Kies bijvoorbeeld een nette broek, rok of jasje in de kleur zwart. Ook een effen zwarte jumpsuit kan zo’n basisstuk zijn. Met een jasje, nette pump of laarsje oogt dit zeker zakelijk. Natuurlijk is de zwarte zakelijke jurk ook een goed basis-item. Een belangrijke tip hierbij is wel om soms kleur toe te voegen. Voor veel mensen is de kleur zwart, zeker als je dit dichtbij het gezicht draagt, niet de mooiste kleur omdat deze minder mooi harmonieert met de kleur huid, ogen en haar. Dan maakt de kleur zwart je bleek, ouder en meer vermoeid. Door kleur toe te voegen bij het gezicht in de vorm van een kleurrijk accessoire zoals een sjaal of ketting, ontstaat er een luchtiger, frisser en vaak vriendelijker beeld.

Tip 2      Speel met het camouflage-effect

Met kleur kun je optisch effect aanbrengen in je figuur. Donkere kleuren camoufleren en lichte kleuren accentueren. Op deze wijze kun je met de kleur zwart balans aanbrengen in jouw silhouet. Heb je bijvoorbeeld een A-silhouet, waarbij de schouders smaller zijn dan de heupen en/of bovenbenen, kies dan voor donkere kleuren voor je onderlichaam en lichtere kleuren boven. Is daarentegen je bovenlichaam zwaarder dan je onderlichaam, doe dan het omgekeerde. Draag de kleur zwart dan als top en kies bijvoorbeeld een lichtere kleur broek. Blijf wel altijd letten op de pasvorm, belijning en stofkeuze. Anders oog je in de kleur zwart juist massief en zwaarder. Zwart leer geeft een stoere look en uitstraling. Weet dat glansstoffen accentueren.

Tip 3      Kies kleurcombinaties afgestemd op doel en gelegenheid

Met de kleur zwart kun je eindeloos combineren. Een veel toegepaste combinatie is met de kleur wit. Deze kleurcombinatie geeft een hoog kleurcontrast. Hoe hoger het kleurcontrast is dat je draagt, hoe dominanter en formeler je zult overkomen. Dit kan dus een bewuste keuze zijn als je bijvoorbeeld en professionele en zelfverzekerde indruk wilt maken. Combineer je de kleur zwart met grijs-of cameltinten, dan ontstaat er een gedistingeerd en vaak toegankelijker beeld. De kleur zwart in combinatie met felle, heldere kleuren is een uitbundige, extraverte combinatie en zet je op de voorgrond.

Kerstdiner of Kerstlunch

Als je kleuren kiest, sta dan stil bij wat jij wilt uitstralen, wat past bij jou en bij de gelegenheid. Voor het Kerstdiner of de Kerstlunch op het werk is het bijvoorbeeld mooi om zwart te combineren met goud. Dit geeft een luxe, warme en feestelijke uitstraling. Zilveraccenten geven eveneens een feestelijke look.

Boek een kleuranalyse

Wil je meer weten over kleur of het effect van kleur op jouw uitstraling? Boek dan eens een kleuranalyse. Na zo’n analyse weet je welke kleuren jou laten stralen en welke kleuren jij beter kunt vermijden. Op die manier krijg je een garderobe met kledingstukken die jou prachtig staan en die je eindeloos met elkaar kunt combineren. Miskopen behoren dan tot het verleden.