Wat zegt de kleur blauw over jou?

Wat zegt de kleur blauw over jou!

Kleur is heel persoonlijk. Wat de ene persoon een mooie kleur vindt, zal de ander nooit dragen en omgekeerd. Kleuren vertellen een verhaal en hebben volgens kleurpsychologen ook invloed op je gedrag, emotie en humeur. In de leer van de kleurpsychologie gaat men er vanuit dat er een relatie is tussen een kleur en de karaktereigenschappen van de mens.

Zelf draag ik graag de kleur blauw. Voor mij is dit een powerkleur! In deze kleur voel ik me krachtig en professioneel. Is blauw ook jouw lievelingskleur? Wil je weten wat de kleur blauw zegt over jouw persoonlijkheid? Lees dan mijn nieuwste blog.

Zakelijk blauw

Nagenoeg alle mannen hebben de kleur blauw in de kast en dragen deze kleur vaak op het werk. Ook bij veel vrouwen is deze kleur favoriet. Dit is niet zo vreemd. De kleur blauw staat immers symbool voor communicatie, leiderschap en betrouwbaarheid. Eigenschappen en kwaliteiten die in de zakelijke werkomgeving belangrijk zijn. Ook voor sollicitatiegesprekken is de kleur (donker)blauw in veel gevallen een veilige en geschikte keuze. In deze kleur oog je betrouwbaar, professioneel en zakelijk.

Tinten blauw

Er zijn natuurlijk veel schakeringen van de kleur blauw. In dit blog bespreek ik de tinten donkerblauw, kobalt en lichtblauw.

Donkerblauw associëren we met betrouwbaarheid, leiderschap en gezag. In de kleurpsychologie worden mensen met een voorliefde voor donkerblauw qua persoonlijkheid geschetst als: ambitieus, intellectueel, eerlijk, betrouwbaar, analytisch, zakelijk en als harde werkers. Mensen die graag donkerblauw dragen zijn scherpzinnig, beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn plichtsgetrouw en bovendien zorgvuldig en discreet. Prachtige kwaliteiten en wellicht zeer herkenbaar voor jou.

Voor alle kleuren geldt ook dat het belangrijk is een kleur te doseren. Overheerst donkerblauw? Dan bestaat de kans dat je als te serieus of als te afstandelijk wordt ervaren. Een teveel aan donkerblauw kan leiden tot manipulatief gedrag en tot depressieve gevoelens.

Door donkerblauw te combineren met lichtere kleuren (lichtblauw of wit), ontstaat vaak een luchtiger geheel. Kies je voor kleuren die complementair zijn aan donkerblauw (goudgeel of oranjetinten), dan ontstaat vaak een zeer verrassend beeld. Draag je blauw met bijvoorbeeld oranje, dan komen beide kleuren krachtiger naar voren en sta je meer op de voorgrond. Blauw staat ook mooi met bruintinten (stropdas) of andere bruine accessoires.

De kleur kobalt hoort tot de blauwfamilie en is evenals de kleur donkerblauw een koele kleur. Net als donkerblauw is dit een krachtige kleur, maar iets minder formeel en sprekender. Kobalt ervaren we als een heldere, opvallende en aanwezige kleur. Je trekt de aandacht als je in kobalt gekleed gaat. Eigenschappen of kwaliteiten die horen bij kobalt zijn: ondernemend, ambitieus, welbespraakt en slim. Wil jij zichtbaar en aanwezig zijn? En past de kleur in jouw kleurpalet? Ga dan gerust voor de kleur kobalt. Deze kleur is mooi te combineren met zwart, donkerblauw, wit of grijs.

Lichtblauw is ook een veel geziene kleur in de zakelijke wereld. Veel mannen dragen een lichtblauw overhemd onder een grijs, bruin of blauw kostuum. En ook vrouwen combineren de kleur lichtblauw met bijvoorbeeld een donkerblauwe rok of donkerblauwe blazer. In de leer van de kleurpsychologie worden mensen die van lichtblauw houden bestempeld als creatief en sensitief. Ze worden gezien als mensen met een sterk ontwikkelde intuïtie en een grote verbeeldingskracht. Het zijn dromers. Herken je dit?

In lichte kleuren, zoals lichtblauw, kom je zachter, meer toegankelijk over dan in donkere kleuren. Als voor een werksituatie verbinding en samenwerking belangrijk zijn, is lichtblauw gecombineerd met een iets donkerder tint blauw een passende kleurencombinatie. Deze kleurcombinatie geeft een toegankelijke uitstraling.

Wil jij meer weten over kleur, de betekenis ervan en hoe jij kleur kunt inzetten voor het realiseren van jouw doelen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik adviseer je graag over een kleurrijke look.