de kleur paars

De kleur paars, artistiek en zakelijk!

Paars, de kleur die vaak wordt gedragen door artiesten, muzikanten (Prince) en kunstenaars. Wie gek is van de kleur paars houdt ervan om uniek, individueel en onafhankelijk te zijn. Eigenschappen die velen van ons waarderen en zeker ook belangrijk kunnen zijn in je werk. Om die reden is paars dus zeker een kleur om te overwegen als je wilt experimenteren met kleur en meer kleur wilt toevoegen aan je zakelijke garderobe.

Betekenis van de kleur paars

Paars wordt van oudsher geassocieerd met rijkdom, luxe, macht en stijl. Niet voor niets werd en wordt deze kleur van oudsher veel gedragen door royals, de adel en de aristocratie. Daarnaast staat de kleur symbool voor passie, inspiratie, creativiteit en spiritualiteit. De kleur wordt ook vaak verbonden aan intelligentie en elegantie.

Andere positieve associaties met deze kleur zijn: bezield, mysterieus, origineel, artistiek, toekomstgericht, excentriek en fantasievol.

Minder positieve associaties zijn: arrogant, afstandelijk, dramatisch, ijdelheid, onpraktisch en cynisch.

Welke tinten paars kennen we?

Paars is een kleur die rijkdom, intelligentie, visie en kwaliteit uitstraalt. Wil je kwaliteit en luxe benadrukken dan is de kleur paars hiervoor uiterst geschikt.

Elke kleur kent verschillende tinten of nuances. Zo ook de kleur paars. Wil je drama en eigenheid benadrukken, kies dan voor een heldere, felle en meer donkere tint paars. Lichtere tinten geven je een zachtere, meer vrouwelijke en informele uitstraling.

Lila

Lila is een zachte, lichte kleur paars die fris en zomers staat. Zeker als je de kleur combineert met wit. Maar ook andere kleuren matchen mooi met lila. Denk bijvoorbeeld aan groen, blauw of lichtgrijs. Neutrale aardetinten zoals beige, kaki of lichtbruin doen het ook goed met de kleur lila. Een compleet lila outfit door het dragen van een businesspak of jumpsuit in deze kleur kan natuurlijk ook. Stralend, zelfverzekerd en vrouwelijk. En met de laatste nazomerse dagen een prima outfit.

Colourblocking

Houd je ervan om ook in je uitstraling uitgesproken en origineel te zijn? Combineer paars dan met een felle kleur, zoals de kleur geel. De kleurencombinatie paars – geel is ongewoon, gewaagd en daardoor bijzonder uniek. Deze kleurencombinatie wordt ook wel colour blocking genoemd. Bij colour blocking draag je twee contrasterende kleuren in grote vlakken bij elkaar. Hierdoor ontstaat een groot contrast. Kleurencombinaties met contrasterende kleuren zijn gedurfd. Het zorgt er zeker voor dat je opvalt in de menigte. Werk je in een creatieve omgeving of heb je een creatieve functie, dan kan dit zeker passend zijn en door anderen gewaardeerd worden.

Ton sur ton

Zijn felle kleuren niet iets voor jou, zoek dan nuance in jouw outfit door verschillende tinten paars te dragen. Combineer bijvoorbeeld een donkerpaars pak met een lichtere kleur paars blouse of top. Zo creëer je een ton sur ton effect. Bijkomend voordeel is ook dat dit visueel verlengend werkt.

Donkerpaars

Met de herfst in aantocht is een donkere kleur paars een perfecte kleur om eigenheid en spice aan je garderobe toe te voegen. Donkerpaars is goed te combineren met zwart of chocoladebruin. Met deze kleurencombinatie zie je er uniek, zelfverzekerd en sterk uit. Donkere kleuren staan vaak prachtig bij mensen met donker haar en donkere ogen. Heb je een licht kleurbeeld, dan kan de kleur donkerpaars te zwaar voor je zijn. Kies dan een lichtere tint paars of draag de donkere variant als broek of rok en kies als top een lichte kleur.