Hoe kleurrijk is jouw garderobe?

Vandaag is het Valentijnsdag, een dag die in het teken staat van de liefde en de kleur rood. Hoe kleurrijk is jouw garderobe? In een kleur val je op, word je zichtbaar en ga je stralen. In dit artikel geef ik je zeven redenen waarom het toevoegen van kleur zo belangrijk is.

Veel mensen denken dat je met het dragen van kleurrijke kleding (anders dan zwart, donkerblauw, wit of grijs; hierna basiskleuren) niet professioneel overkomt. Kleur wordt geassocieerd met ‘vrolijk’, ‘licht’ en ‘speels’. Of als iets dat je alleen draagt op ‘zonnige dagen’. Ik vind dit jammer, omdat er zoveel redenen zijn om WEL voor kleur te gaan en kleur toe te voegen aan jouw outfit.

Natuurlijk zijn er kleuren die we op de werkvloer minder vaak zien. Zo zijn de kleuren geel en oranje meer informele kleuren en minder gebruikelijk in de (Nederlandse) zakelijke werkomgeving. Kleurgebruik hangt ook samen met de branche waarin je werkt, welke functie je uitoefent en of je man of vrouw bent. Voor een vrouw is het dragen van kleur op de werkvloer (in nagenoeg de meeste branches) meer gewoon en geoorloofd dan voor een man. Ook gelden er per land andere regels voor wat betreft kleurkeuze.

Toch is er op het gebied van kleur en kleurkeuze meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Er blijven genoeg kleuren over – andere dan de basiskleuren –  die je in werksituaties prima kunt dragen of zeer goed te combineren zijn met de basiskleuren. 

In dit artikel geef ik je zeven redenen waarom het toevoegen van kleur zo belangrijk is.

1          In kleur ben je zichtbaar

Veel vrouwen zweren bij de kleur zwart. Een veel gehoorde reden is omdat de kleur zwart afkleedt. Dit is waar, maar overigens alleen als het kledingstuk ook de juiste pasvorm en lijn heeft. Anders oog je in deze kleur massief en onnodig zwaarder. Er zijn zelfs mensen die nagenoeg altijd zwart dragen. Denk bijvoorbeeld  aan Maarten van Rossum of aan advocate Inez Weski. Uiteraard geeft dit een herkenbaar beeld.

Toch kan het gaan vervelen als je altijd voor zwart kiest. En wist je dat je in zwart ook streng en afstandelijk kunt overkomen? Door kleur toe te voegen ontstaat er een meer benaderbaar beeld. Zeker als je hierbij voor kleuren kiest die passen bij jouw kleurbeeld en mooi harmoniëren met jouw uiterlijke kenmerken. Op deze manier creëer je een krachtige, vitale en zichtbare look. In en met een kleur val je (eerder) op en ben je zichtbaar.

2          Kleur vertelt een verhaal

Kleuren hebben een betekenis en zenden een boodschap uit. Zo kom je in blauwe kleding betrouwbaar, professioneel en zakelijk over. In een rode jurk of met een rode stropdas trek je direct de aandacht. De kleur rood straalt leiderschap en dominantie uit. De kleur bruin is een aardse, natuurlijke kleur. Het staat symbool voor stabiliteit, mannelijkheid, degelijkheid en vertrouwen. De kleuren turkoois, kobaltblauw en fuchsia worden als aanwezige, heldere en opvallende kleuren gezien.

In donkere en heldere kleuren kom je het meest formeel en krachtig over. Zachte en lichte kleuren geven je een meer benaderbaar en vriendelijke uitstraling.

Als je bekend bent met de betekenis van kleur, dit toepast in de context van jouw werk en jouw rol, ondersteunt en versterkt kleur jouw boodschap en daarmee jouw optreden als professional en als expert.

3          Kleur geeft effect

Met kleur kun je contrast en effect aan je uiterlijk toevoegen. Hoe meer kleurcontrast je draagt (bijvoorbeeld kobaltblauw en wit) bij je gezicht, hoe dominanter en krachtiger je zult overkomen.Een belangrijke tip hierbij is wel om het kleurcontrast aan te laten sluiten bij de mate van contrast in je eigen uiterlijk. Op deze manier ontstaat er een harmonieus en kloppend beeld. Heb je bijvoorbeeld donker haar, een lichte huid en blauwe ogen, dan heb je een hoog contrast in je uiterlijk. Met deze uiterlijke kenmerken werkt het dragen van een hoog kleurcontrast (bijvoorbeeld donkerblauw-wit) beter, dan wanneer je een lichte huid, lichte ogen en licht haar hebt.

4          Kleur maakt jou uniek

Kleur is persoonlijk. Wat de ene persoon een mooie kleur vindt, zal de ander nooit kopen of dragen. Juist het kiezen van kleur maakt jou uniek en zeer herkenbaar. En bovendien krachtig en vitaal als je voor kleuren kiest die passen in jouw kleurpalet. Voor de één zijn dit de meer warme kleuren (kleuren gemengd met geel, zoals tomatenrood, zalm, mosgroen en camel bruin) en voor de ander de koele kleuren (kleuren gemengd met blauw, zoals antracietgrijs, fuchsiaroze, blauw-grijs). Het kan ook zijn dat voor jou een mix van warme en koele kleuren het beste werkt.

Door bewust te kiezen voor kleuren uit jouw eigen kleurpalet, versterk je jouw optreden en geef je uiting aan jouw eigenheid. Zo geef je een boost aan jouw profilering en herkenning als zelfbewuste professional.

5          Kleur versterkt en verlevendigt jouw uitstraling

Je kunt je persoonlijke uitstraling versterken door die kleuren te dragen die het best bij je passen. Kleding in de voor jou juiste kleuren geven je gezicht iets extra’s en maken het plaatje compleet. Ook zie je er door het dragen van de goede kleuren jonger en frisser uit. De kleuren die het beste kleuren bij de kleur van je huidtint, haren en ogen vormen de mooiste balans. Draag deze kleuren dicht bij je gezicht. Een kleuranalyse geeft je inzicht in jouw mooiste kleurenpalet.

Kleding in ‘verkeerde’ kleuren zorgt ervoor dat lijntjes, vlekken en oneffenheden in je gezicht meer zichtbaar worden of laat je er vermoeid, bleek of ouder uitzien. Ook kunnen mensen een compleet ander beeld van je krijgen wanneer je kleuren draagt die niet bij jou of je persoonlijkheid horen.

6          Kleur beïnvloedt emoties

Kleur heeft invloed op onze gevoelens, stemmingen en daarmee op ons gedrag. We noemen dit de psychologische betekenis van kleur. De psychologie van kleur hangt samen met de energie van de golflengtes van kleur. Kleurspecialist Marijke van Loon omschrijft het als volgt: ‘Kleur is een onderdeel van het elektromagnetisch spectrum, net zoals bijvoorbeeld radiogolven. En net zoals bij geluid heeft elke golflengte een eigen energie. Zo piepen hoge tonen in je oren en voel je een zware bas in je buik. De verschillende golflengtes van kleur hebben een soortgelijk effect. Korte golflengtes genereren een andere gemoedstoestand dan lange golflengtes. Kleur, in tegenstelling tot geluid, ervaren wij doorgaans onbewust, echter het effect is vergelijkbaar.’ (bron: www.marijkevanloon.nl, de functie van kleur).

Blauw en groen zou de bloeddruk verlagen. In groen voel je je rustig en in balans. Deze kleur kan  je meer stabiliteit geven. Rood zou de hartslag versnellen en roept eerder agressie op. In rood voel je je energiek en sterk. De kleur rood beweegt je tot actie.

Met deze uitleg begrijp je dat kleuren bij kunnen dragen aan jouw energie en daarmee jouw gedrag kunnen beïnvloeden.

7            Kleur zorgt voor balans in je silhouet

Met kleur kun je optisch effect aanbrengen in je figuur. Donkere kleuren camoufleren en lichte kleuren accentueren. Op deze wijze kun je met kleur balans aanbrengen in jouw silhouet.

Als je één kleur draagt of kleuren die in elkaar overlopen, heeft dit een optisch verlengend effect (evenals het dragen van verticale strepen) en maakt je dit visueel langer en slanker. Zeker als je hierbij ook kiest voor schoenen of laarzen in dezelfde kleur of kleurtint. Het omgekeerde geldt ook. Draag je verschillende kleuren en kleurvlakken, bijvoorbeeld een donkere broek, een licht overhemd en felgekleurde laarzen, dan lijk je optisch breder en kleiner.

Ik hoop dat dit artikel je aanzet de stap te zetten om vaker een kleur te dragen en/of te combineren met de basiskleuren zwart, grijs of wit. Hierbij hoeft het niet om harde, felle kleuren te gaan. Ook zachte, lichte (pastel)kleuren kunnen voor jou de perfecte match zijn. Nogmaals, kies de voor jou ‘juiste kleuren’.  Dit zijn de kleuren die het mooist kleuren bij de kleur van jouw ogen, haar en huid én passend zijn voor de werksituatie, jouw boodschap en jouw persoonlijkheid. Natuurlijk kun je ook voor een klein accent kiezen.

Met de voor jou juiste kleuren word je gezien, kom je zelfbewust en zelfverzekerd over en vergroot je jouw impact als professional.

Meer informatie?

Wil je meer weten over jouw mooiste kleuren? Stuur mij dan een persoonlijk bericht. Ik help je graag!