Een handig stappenplan voor een opgeruimde garderobekast!

De vakantieperiode loopt ten einde en daarmee ook het zomerseizoen. En wat was het een heerlijke zomer. Ik heb een prachtige reis gemaakt door Zuid-West Amerika samen met mijn gezin en het gezin van mijn zus. Natuurlijk heb ik de steden Las Vegas, San Francisco en Los Angeles bezocht. Maar ik was vooral onder de indruk was van de overweldigende natuur de je in Amerika ziet. In één woord: schitterend.

Helaas is de tijd van zomerjurkjes nu ook bijna voorbij. Tijd om je garderobekast eens goed door te spitten zodat je ruimte kunt maken voor de nieuwe najaarsmode. Wil je weten hoe je garderoberuimte creëert? Lees dan snel mijn nieuwe blog en volg dit stappenplan.

In 7 stappen een opgeruimde kast

 1. Opruimen begint met een goede voorbereiding. Ruim een dagdeel in voor deze actie, bekijk of je voldoende hangers hebt (bij voorkeur van een zelfde soort) en maak drie stapels (ja, misschien, nee). Natuurlijk kun je ook bakken of dozen gebruiken.
 2. Haal alle kleding uit je kast en bekijk ieder item: wat zijn je favorieten en wat draag je graag? Leg deze op de ‘ja-stapel’.
 3. Welke items doe je weg? Vind je het lastig om kleding weg te doen? Stel jezelf dan een aantal vragen. Heb je iets al lang niet meer gedragen (ik geef hierbij geen jaartal aan, voor de één is dit langer dan 1 jaar, voor de ander langer dan 3 jaar)? Past het kledingstuk nog? Hoe is het draagcomfort? Is het item verwassen, niet meer mooi of gedateerd? Door jezelf deze vragen te stellen, weet je eerder welke stukken niet langer bij je passen. Neem hier dan afscheid van en leg ze op de ‘nee-stapel’. Geef deze kledingstukken weg aan een vriendin of aan een goed doel.
 4. Over welke items twijfel je? Ga dan na hoe vaak je het kledingstuk gedragen hebt. Pas het kledingstuk eventueel nog een keer en kijk hoe je je erin voelt. Word je er blij van of blijft de twijfel? Dan is (en wordt) het item waarschijnlijk geen favoriet voor je en kun je het beter op de nee-stapel leggen. Is er geen twijfel maar moet het kledingstuk vermaakt worden? Repareer het dan of breng het weg naar de kleermaker. Het kan ook zijn dat het item een ‘éénling’ is dat je nu niet draagt omdat je het niet kunt combineren. Neem dit kledingstuk dan een keer mee naar de winkel en winkel dan heel gericht voor een item om een combinatie te maken.
 5. Splits zomer & winter. Ik geef er de voorkeur aan om zomer- en winterkleding te splitsen. Natuurlijk is er een aantal items die je het hele jaar doordraagt. Maar nu de zomer ten einde loopt, kun je alle hoogzomer items (zomerjurkjes, topjes, shorts) beter op een andere plek bewaren. Bijvoorbeeld in een andere kast of netjes opgevouwen in een bak of krat.
 6. Maak nieuwe combinaties en sets met de kleding die voor je ligt. Kijk eens of andere combinaties mogelijk zijn dan hoe je het had gekocht. Maak er eventueel een foto van of hang de nieuwe combinatie(s) terug in de kast.
 7. Deel je kast opnieuw in. Probeer zoveel mogelijk kledingstukken op te hangen, dit geeft overzicht. En gebruik zoveel mogelijk dezelfde soort hangers. Dit staat opgeruimd en netjes. Je kunt je kast op verschillende manieren indelen. Kies voor de manier die voor jou werkt.
  • Orden je kleding op type kledingstuk. Hang je broeken, rokken, blouses en jurken gescheiden op en maak stapeltjes van shirts, truien en hemdjes. Maak eventueel ook onderscheid tussen mouwloos-, korte- en lange mouw.
  • Orden je kleding op kleur.
  • Hang je kleding in sets klaar in je kast. Dan hoef je niet meer na te denken als je ’s ochtends voor je kast staat.

Na of tijdens deze opruimactie weet je vaak beter welke items je nog mist. Heb je goede en voldoende basics (denk aan o.a. spijkerbroek, zwarte pantalon, jas, pumps, blouse, top, colbert) in neutrale kleuren? Of mis je bijzondere items voor speciale gelegenheden? Schrijf dit dan op en ga hiervoor gericht en doelgericht winkelen.

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen. Ik wens je veel succes met het re-ordenen van je kast. In mijn volgende blog staan de nieuwe najaartrends centraal.