de rok, stijlvol en elegant

De rok, een elegant kledingstuk voor jouw zakelijke garderobe

Houd jij van de vrouwelijke look en draag je graag een rok? Dan heb ik goed nieuws voor je: DE ROK is terug van weggeweest. Op de modeshows en in de winkels zie je de rok in veel variaties terugkomen.

Een belangrijk kenmerk van de rok van nu is de lengte. De rok is lang. ‘Tuttig lang’, zoals er tijdens de modeshow werd opgemerkt. Tuttig lang of niet. Wat de juiste roklengte is, daar hoef je je dit seizoen niet druk over te maken. De rok die nu in de kledingrekken hangt heeft voor kantoor altijd de ‘goede’ lengte en is nooit te kort.

Welke modellen zijn er en welke exemplaren zijn uitermate geschikt voor de werkvloer. En hoe combineer je de rok?

Met stip op één: de kokerrok. Dit model is een echte klassieker. Kenmerkend aan de kokerrok is dat deze de lijnen van het figuur volgt, een hoge taille kent en over de knie valt. De rechte lijnen van dit model rok maken direct impact en geven een krachtige uitstraling. Het is een misverstand om te denken dat de kokerrok alleen geschikt is voor de slanke vrouw. Je hoeft niet persé maatje 36 te hebben om er in deze rok goed gekleed uit te zien. Ook de vollere vrouw kan in een kokerrok goed voor de dag komen. Let dan vooral op de stof, de kleur en het dessin. Kies stevige stoffen zoals wol en vermijd glans. Een donkere kleur camoufleert en een lichte kleur accentueert. En wees je bewust van het optische effect van lijnen. Horizontale lijnen verbreden en verticale lijnen verlengen.

De kokerrok kun je klassiek stylen met blouse en pump, maar een iets sportievere, meer casual look is natuurlijk ook mogelijk. Combineer de rok dan met een trui en platte schoen of lange laars. Een goed adres voor de kokerrok (pencilskirt) dat ik je niet wil onthouden is Tubino. Dit bedrijf is van Nederlandse bodem en is gespecialiseerd in de kokerrok en kokerjurk.

De plissérok is een andere topper die we nu veel gaan zien. De rok heeft plooien en lengte, soms zelfs tot de enkel. Aan deze rok kleeft een conservatief  imago. Dat is jammer en niet terecht, want op de juiste wijze gestyled zie je er in deze rok vrouwelijk, professioneel en elegant uit. Ben je klein, zorg er dan voor dat de rok niet te lang valt. Ook deze rok kun je op een formele of een meer informele wijze dragen door te variëren met een blouse of twinset on top danwel een trui. Bedenk bij deze laatste variant (rok met trui) wel of deze combinatie geschikt is voor jouw rol en past bij het imago van jouw bedrijf.

Leren rok. Misschien is een leren rok niet het eerste model waar je aan denkt bij een zakelijke uitstraling. Toch is een leren rok een goed basisstuk die de investering waard is. Het materiaal straalt kracht uit. Je bent zichtbaar als je voor leer kiest. Op kantoor is een  donkere kleur (zwart, bruin, aubergine) vaak meer geschikt. Kies ook voor een goede lengte (op of onder de knie). Dit geeft een uitstraling met klasse. Onthoud dat leer een stof is die de aandacht trekt. Houd de rest van jouw outfit iets neutraler en zorg dat de rok jouw eyecatcher is. 

Print of effen? Veel rokken hebben een printdessin. Onthoud hierbij dat je er in een print (uitgezonderd de krijtstreep, ruit) meestal minder formeel en zakelijk uitziet dan als je effen kledingstukken draagt. Zeker als je hierbij ook een felle bloemenprint, uitbundige dierenprint of een paisleyprint uitzoekt. Tip: houd rekening met de grootte van de print. Ben je een kleine vrouw, dat staat een kleine print vaak mooi. Ben je een grote en steviger vrouw, kies dan een grotere print.

Hoe combineer je de rok?

Wil jij een zakelijke look? Combineer de rok dan met meer zakelijke items, zoals een blouse, nette top, jasje en een klassieke schoen zoals de pump of nette lange laars. Zo onderstreep jij jouw zakelijke uitstraling. Draag je de rok in combinatie met minder formele kledingstukken, zoals een trui, lang vest, T-shirt en sportievere schoen (sneaker, stoere laarzen), dan creëer je een meer casual look. Maak combinaties die passend zijn voor de (werk)situatie, voor jou en jouw functie en voor wat jij wilt uitstralen. Op die manier onderscheid jij je positief en ben je een geloofwaardige gesprekspartner.

Ik hoop dat deze tips je helpen om de perfecte rok te vinden, een exemplaar die jouw professionaliteit onderstreept. Kleed je naar de functie die je hebt of ambieert. Op die manier laat jij met jouw buitenkant zien wie je bent en waarvoor je staat.

MEER WETEN?

Geloof jij ook in de kracht van uitstraling en zichtbaarheid? Investeer dan in jouw uiterlijke presentatie zodat jij met jouw verschijning het verschil maakt en gezien wordt. Mijn motto luidt: ‘Een stijlvolle verpakking verkoopt jouw inhoud’. Besteed dus aandacht aan jouw verpakking.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help de ambitieuze man en vrouw kleding en kleur in te zetten voor een overtuigende en professionele uitstraling.