Wat is een capsule garderobe?

Een capsule garderobe met uitsluitend kledingtoppers in jouw kast

Wat is een capsule garderobe?

Een capsule garderobe is een compacte set kledingitems (inclusief schoenen en jassen) in je kast die je het betreffende seizoen draagt en die onderling goed te combineren zijn. Een capsule garderobe bestaat bij voorkeur uit circa 36 tot 40 kledingstukken per seizoen voor verschillende gelegenheden. Alleen deze selectie hangt zichtbaar en goed vindbaar in je kast.

Bij de kleding gaat het om tops, truien, blouses, sweaters, blazers, kortom alle kledingstukken die je op je bovenlichaam draagt (de zogeheten tops) en broeken, rokken, culottes dus alle kledingstukken waarmee je je benen bedekt (de zogeheten bottoms). Daarnaast zijn er nog items als jumpsuits, jurken en tuinbroeken. Deze worden vaak one-pieces genoemd. Schoenen, jassen en accessoires tellen ook mee. Onderkleding, sportkleding, ondergoed, sokken en accessoires vallen er niet onder.

Stappenplan voor een capsule garderobekast

Hoe stel je nu zo’n kledingkast samen met voldoende outfits voor zowel het werk als de vrije tijd? Een goed stappenplan voor een capsulecollectie staat in het boek van Leoni Huisman, De Capsule Garderobe. Zij gaat uit van 7 stappen die ik hieronder kort beschrijf.

Stap 1                 Haal alle kleding van het seizoen (of seizoenen) uit je kast en leg dit op je bed

Een capsulecollectie gaat uit van kledingstukken per seizoen. De eerste stap is dus om alle kleding van het betreffende seizoen (in dit geval de winter) uit je kast te halen en neer te leggen op je bed. Je kunt hierbij uitgaan van de vier seizoenen (winter, voorjaar, zomer, herfst). Je kunt ook een selectie maken van twee seizoenen, bijvoorbeeld lente/zomer en herfst/winter.

Stap 2                 Leg de kleding van de andere seizoenen op een andere plek en uit het zicht

Alle kleding van de andere seizoenen hang je op een andere plek of bewaar je in dozen. Nu is je kledingkast (op onderkleding, sokken, sport- en nachtkleding na) leeg en kun je gaan opbouwen.

Stap 3                 Maak een selectie van kledingstukken voor het seizoen

Maak maximaal 7 kledingstapels en selecteer de stapels op kleur. Selecteer per stapel 1 bottom en 2 tops. Houd hierbij rekening met stijl, pasvorm en het soort materiaal, zodat er in elke stapel verschillende typen kledingstukken zitten. Heb je bijvoorbeeld veel spijkerbroeken die je draagt, selecteer dan voor de ene stapel een flaremodel en bij de andere stapel een skinnymodel. Voeg daar ook een andere type top aan toe. Zo staat een strakkere top mooier bij een flarebroek. Bij een skinnybroek draag je bij voorkeur een wijder vallende top.

Stap 4                 Leg op elke kledingstapel één favoriet extra kledingstuk

Bij elke stapel mag je één favoriet kledingstuk toevoegen. Een kledingstuk die je graag draagt of een kledingstuk dat je een goed gevoel geeft. Leonie Huisman noemt dit de ‘blijmakers’.

Stap 5                 Kies 3 buitenjassen en 5 paar schoenen/laarzen

Kijk naar je geselecteerde kleding en zoek dan de schoenen of laarzen die hier goed bij passen. Varieer in hakhoogte, comfort (sneaker) of in kleur. Sportschoenen of snowboots doen niet mee.

Bij de jassen kijk je naar een sportief model, een zakelijke jas of bijvoorbeeld een echte eyecatcher. Je kunt ook selecteren op de lengte van een jas of kleur.

Stap 6                 Maak kledingcombinaties

Je hebt nu in totaal 28 kledingstukken, 5 paar schoenen en 3 jassen in je kast hangen. Met dit aantal ga je combinaties maken. Hang de combinaties bij elkaar of ga experimenteren.

Is dit aantal voor jou te weinig? Voeg er dan nog een aantal aan toe. Maar probeer niet meer dan 40 stuks te selecteren.

Stap 7                 Hang je capsulecollectie in je kast en berg de bewaarcollectie op

Je hangt de kleding en schoenen die je voor dit seizoen hebt geselecteerd in je kast. Je kunt hierbij alles op kleur hangen, bijvoorbeeld van licht naar donker. Truien en andere breisels kun je beter op een plank neerleggen. Investeer ook in goede kledinghangers van een zelfde soort. Dit staat niet alleen mooi in je kast, maar zorgt er ook voor dat alle stukken op een zelfde hoogte hangen. Super overzichtelijk en clean. Alle andere kleding berg je op. Dit kan in dozen of op planken in je kast.