Benieuwd naar de nieuwe modekleur in 2018? Lees het hier

pantone kleur ultraviolet

PAARS: De nieuwe modekleur in 2018

Ultra Violet ofwel de kleur paars is verkozen tot dé kleur van 2018 door het Pantone Color Institute. Over de keuze voor deze kleur gaf Pantone Vice President Laurie Pressman als reden: ‘om een tegencultuur op te roepen, om originaliteit, vindingrijkheid en visionair denken’.

Paars in de Romeinse tijd

Purper (paars) was een belangrijke kleur voor de Romeinen en niet iedereen mocht toen die kleur dragen. In speciale wetten stond wie wel en wie geen paars mocht dragen. Alleen de keizer mocht een purperen toga dragen en de beelden van de goden hadden ook een paarse toga.

Ook de Engelse koningin Elizabeth (I) stelde dergelijke wetten in. Paars mocht alleen gedragen worden door de koningin, haar moeder, kinderen, zusters en tantes. Mocht er een koning op de troon komen, dan was paars voorbehouden aan de koning, zijn kinderen, broers en ooms. Paars werd hierdoor niet vooral een uiting van rijkdom maar van status.

Nog steeds dragen veel royals, ook onze koningin Maxima veelvuldig de kleur paars.

Paars in kleding

Met paars laat je creativiteit, individualiteit en kracht zien. Wanneer je een eigen stijl en persoonlijkheid wilt benadrukken dan is paars een goede kleur. Maar, donkere kleuren paars kunnen ook bedreigend of afstandelijk overkomen. Het ligt dus zeer aan de gelegenheid welke kleur paars je kiest. Donkere paarse kleuren zijn meer zakelijk en afstandelijk. Licht paarse kleuren zijn vrouwelijk en vriendelijk. Paars in avondkleding geeft een luxueuze en magische uitstraling.

Paars voor jou?

De kleur paars ontstaat door een menging van de kleuren rood en blauw. Ook de kleur paars is er in vele tinten. Niet alleen de gelegenheid bepaalt welke kleur paars geschikt is, kijk ook welk kleurbeeld je hebt. Heb je een koel kleurbeeld en sta je mooi in koele kleuren zoals (antraciet)grijs en blauw, kies dan een koele paarstint. Heb je een warm kleurbeeld en sta je mooi in kleuren als mosgroen, crème en cognac, kijk dan voor een warmere paarstint met meer rood.

De kleur paars kun je combineren met tal van kleuren. Denk aan de kleuren blauw, wit, andere paarstinten, bruin of groen. En ook met geel staat de kleur paars prachtig! Vind je de kleur paars voor jezelf niet geschikt, zoek de kleur dan in een accessoire zoals schoenen of handtas.

Ook in de herenmode zie je de kleur paars in de winkels. Denk aan shirts en truien. Voor de zakelijke kleding kun je kiezen uit een paars overhemd, paarse stropdas of zelfs een paars pak!

Weet je zelf niet welk kleurbeeld je hebt? Boek dan een kleuradvies bij mij. Samen met jou kijk ik dan welke kleuren jou flatteren en welke kleur paars jou laat stralen.

koele paars