Drie adviezen om online kleding te kopen

Online kleding kopen doe je zo!

Kleding kopen in de online wereld biedt veel voordelen. Je hoeft geen kleding meer te passen in de drukke en te kleine pashokjes, maar kunt dit gewoon thuis doen. Je kunt winkelen op de tijden die jou uitkomen, zelfs ’s avonds of ‘s nachts. Het internet biedt ook een ruimere en grotere keuze in kleding. Vaak is de jurk of jas in de maat die jij zoekt via het web nog wel verkrijgbaar.

Toch vinden veel mensen kleding bestellen via het internet nog lastig en ingewikkeld. Want, hoe bestel je de juiste maat en hoe ziet de kleding er in het echt uit? In de winkel kun je dit direct zien en voelen. Via het web moet je meer informatie verzamelen om de juiste keuze te maken. Waar moet je op letten als je online kleding koopt? In dit blog geef ik drie adviezen.

1            Bestel de juiste maat

Als je merkkleding draagt of vaak bij bepaalde winkels kleding koopt, weet je vaak hoe maten vallen en kun je daar meestal op vertrouwen. Is een merk of model nieuw voor je? Kijk dan als eerste goed naar de foto en de bijbehorende beschrijving. Vaak staat vermeld hoe lang het model is en welke maat het model draagt. Dit helpt je om in te schatten welke maat voor jou passend is. Ook kun je via de maattabel herleiden welke maat voor jou passend is. Natuurlijk kun je ook twee maten bestellen. In dit geval is het handig om te kijken of de webwinkel de mogelijkheid biedt om achteraf te betalen (Klarna of Afterpay). Zo hoef je niet direct een groot bedrag te betalen.

Let er ook op welke maten worden gehanteerd. Zijn het Nederlandse of Europese maten, zoals Franse of Italiaanse. Laatstgenoemde maten vallen in de regel kleiner dan de Nederlandse en Duitse modemerken.

2            Kijk naar de stof

Niet alleen de maat, maar ook de stof is bepalend voor de pasvorm en totale look. In de beschrijving of productinformatie kun je lezen van welke stof de kleding gemaakt is. Elke stof heeft bepaalde eigenschappen, wat ook een richtlijn kan zijn om een goede keuze te maken. Wat vind jij namelijk belangrijk bij kleding? Draagcomfort, uitstraling, duurzaamheid of dat het kreukvrij is? Enige stofkennis is dan wel belangrijk.

Wereldwijd is polyester (PES) de meest gebruikte stof voor textiel. Polyester is een synthetische stof, die maatvast, kreukvrij en kleurvast is. Viscose is ook een stof die je veel tegenkomt. Deze stof wordt ook wel kunstzijde genoemd, omdat de stof net zo zacht draagt als zijde. Een nadeel is dat viscose meer krimpt. Zijde en satijn zijn stoffen die een luxueuze uitstraling geven en duurder in prijs zijn. Ook kreuken deze stoffen meer en is zorgvuldig wassen belangrijk. Vind jij draagcomfort belangrijk? Kijk dan of er elastan is verwerkt in de stof. Elastan wordt vaak verwerkt in jasjes en (spijker)broeken en geeft rek, waardoor deze kleding zeer comfortabel draagt.

3            Check het retourbeleid

Juist omdat de stof, kwaliteit of maat kunnen tegenvallen, is het raadzaam om het retourbeleid te checken voordat je de bestelling plaatst. Meestal geldt een retourtermijn van 14 dagen. Vaak ook langer, bijvoorbeeld 30 dagen. Deze termijn geeft je voldoende tijd om de kledingstukken te passen en te beoordelen of je de kleding wilt houden. Veel webwinkels sluiten een retourlabel in bij de bestelling. Handig! Je hoeft alleen de label op de doos te plakken en je kunt het direct retourneren bij het postkantoor of een andere pakketbezorger. Er zijn ook webwinkels (bijvoorbeeld de Zara) waar je een retour eerst via jouw account moet aanmelden, waarna je via de mail een retourlabel ontvangt.

Webwinkels met een goede service qua levering, betalingscondities en retourbeleid zijn onder andere: De Bijenkorf, Orangebag, Be-One, Mart Visser, Penninkhof-mode, Zalando, Omoda, Marc-Cain en Studio Anneloes.