Birgitte Nyborg, een stijlicoon voor zakelijke kleding

Op zoek naar inspiratie voor je zakelijke garderobe? Neem een voorbeeld aan Birgitte Nyborg, de hoofdfiguur uit de netflixhitserie Borgen.

Ook zo genoten van de Netflixserie Borgen? Afgelopen zomer verscheen na 12 jaar het vierde seizoen van de serie. In dit seizoen speelt hoofdrolspeelster Sidse Knutsen niet langer de rol van Statsminister, maar bekleedt ze de functie van Minister van Buitenlandse Zaken. Wederom slaagt ze erin om met diverse prachtige zakelijke outfits telkens zakelijk goed voor de dag te komen.

Wat opvalt is dat Birgitte zich telkens met zorg en precisie kleedt voor de verschillende bijeenkomsten en vergaderingen. Hierbij kijkt ze naar welke rol ze bekleedt, hoe ze wil overkomen en wat comfortabel zit. Het is een zakelijke stijl waarin zij gebruik maakt van mooie materialen, een neutraal kleurenpalet en classy accessoires. De lessen zijn samen te vatten in de volgende spelregels. Hier onder geef ik drie tips waarmee jij je voordeel kunt doen.

Tip 1     Zorg voor voldoende basisstukken in je kledingkast

Als je basisoutfit op orde is, dan is het zeer gemakkelijk je goed en gepast te kleden. Basisstukken zijn een paar goede pantalons, rokken, jurken, blouses en jasjes. In de garderobekast van Brigitte vind je veel blouses in lichte en donkere kleuren, mantelpakjes, broekpakken en een aantal mooie zakelijke jurken (waaronder een jurk met een krijtstreepdessin en prachtige halslijn). Als je voldoende goede basisstukken in je kast hebt, merk je dat het minder moeite kost om een professionele outfit samen te stellen. Ook kun je met voldoende tijdloze klassiekers elke keer heel eenvoudig weer nieuwe combinaties maken. Bijvoorbeeld door het te combineren met een felgekleurde top of een meer trendy kledingitem.

Tip 2     De kracht van accessoires

Investeer in een mooie jas en accessoires zoals een tas, schoenen en een riem. Brigitte draagt bijvoorbeeld een lange camelkleurige jas in trenchcoat stijl, die zij perfect kan combineren over de vele zwarte, grijze en donkerblauwe kledingstukken. De jas heeft een klassiek model, is lang (tot de knie) en van een mooie kwaliteit. Een andere kledingtopper in deze serie is een klassieke zakelijke jurk in een kleine krijtstreep, waarop zij een prachtige glanzende riem bijdraagt. Zo accentueert zij haar taille en geeft ze door de glans een elegante draai aan haar outfit.

Tip 3     Speel met kleurcontrast in je kleding

Voor onderhandelingen en TV-optredens draagt Birgitte vaak een hoog kleurcontrast, dat wil zeggen een donkere basis met een lichte, vaak witte blouse. Een hoog kleurcontrast zorgt voor meer autoriteit en geeft je een formele look. Op het moment dat ze verschijnt in een Tv-uitzending samen met haar zoon, zie je dat ze kiest voor een licht kleurpalet. Ze draagt dan een beige kleur broek met daarboven een witte blouse. Hier wil zij zich vooral wil presenteren in haar rol als moeder. Met de lichte kleuren en een meer casual kledingstijl zorgt ze ervoor dat ze een toegankelijke en zachte uitstraling krijgt.

Kleurcontrast in je bovenkleding geeft je meer autoriteit en zorgt voor meer afstand. Kleuren die in  elkaar overlopen (ton sur ton) of een lager kleurcontrast creëert toegankelijkheid.

Wil je jouw expertise of jouw leiderschap benadrukken? Kies dan voor een hoger kleurcontrast in je kleding. Denk bijvoorbeeld aan een donker jasje met een lichte blouse. Heb je binnenkort een teamoverleg of bijeenkomst waarin de samenwerking centraal staat? Dan is het vaak mooi om een kleurenpalet te dragen dat zachter en minder contrastrijk is.